Bestedingsdoel
Mocht je denken dat het niet uitmaakt of je een zakelijk krediet of een zakelijke lening aanvraagt, dan heb je het wellicht mis. Beide financieringsvormen hebben namelijk een ander bestedingsdoel. Ben je op zoek naar financiële middelen om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven van je bedrijf te betalen? Dan heeft zakelijk krediet de voorkeur. Als je geld nodig hebt om een langlopende investering in je bedrijf te financieren, sluit je een zakelijke lening af. Ondernemers kiezen hier bijvoorbeeld voor als ze willen investeren in uitbreiding van hun bedrijf of een nieuwe machine aan willen schaffen.
Manier van uitbetalen
Een tweede verschil tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening zit hem in de manier waarop je het geld uitbetaald krijgt. Wanneer je als ondernemer zakelijk krediet aanvraagt, opent een geldverstrekker een speciale rekening voor je. Zij storten het bedrag hierop en verlenen je toegang tot de rekening. Hierdoor kun je zelf geld opnemen als je het nodig hebt, zonder dat jij je hiervoor opnieuw tot de geldverstrekker hoeft te richten.
De uitbetaling van een zakelijke lening gaat iets anders in zijn werk. Voor deze financiering is het een vereiste dat je een zakelijke rekening hebt. Een geldverstrekker maakt het volledige bedrag namelijk in één keer over op deze rekening zodra jij de overeenkomst getekend hebt. Doordat je direct de beschikking krijgt over het hele bedrag, kun je er meteen mee investeren.
Hoe zit het met aflossen?
Of je nu een zakelijke lening afsluit of zakelijk krediet aanvraagt, je gaat in beide gevallen een schuld aan. Deze moet je aflossen. Dit doe je door iedere maand een deel van het geleende bedrag terug te betalen. Naast aflossing betaal je over beide zakelijke financieringen ook rente. De hoogte van het bedrag dat je maandelijks terugbetaalt hangt af van een aantal factoren, waaronder de looptijd, rente en hoogte van de lening. Ook op het gebied van aflossen is er overigens een verschil tussen zakelijk krediet en een zakelijke lening. Bij zakelijk krediet kun je afgelost geld namelijk weer opnieuw opnemen, iets wat bij een bedrijfslening niet het geval is.
Rente over het hele bedrag vs. rente over het geld dat je opneemt
Tot slot zit er verschil tussen de rente die je betaalt over zakelijk krediet en een zakelijke lening. Vraag je zakelijk krediet aan? Dan berekent een geldverstrekker alleen rente over het geld dat je daadwerkelijk opneemt. Als er 100.000 euro voor je klaarstaat en je hier ‘slechts’ 50.000 euro van opneemt, betaal je dus alleen rente over deze 50.000 euro en niet over het volledige bedrag. Bij een zakelijke lening betaal je juist wel rente over het hele bedrag. Een geldverstrekker stort het geld immers in één keer op je zakelijke rekening, waardoor het volledig tot je beschikking staat.
- Unsplash