Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Hypotheek verhogen: wat is dat en waarom zou je dat doen?

Als je meer financiële ruimte nodig hebt dan kan het verhogen van je hypotheek uitkomst bieden. Het is namelijk een goede manier om tegen een lage rente meer te kunnen lenen dan bijvoorbeeld bij een persoonlijke lening. Wil je je huis verduurzamen, of een nieuwe badkamer (laten) plaatsen dan is wat extra geld natuurlijk geen overbodige luxe. Maar waar moet je rekening mee houden als je je hypotheek wilt ophogen? En hoe gaat het nou eigenlijk precies in zijn werk? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Hypotheek

Redenen om je hypotheek te verhogen

Je kunt je hypotheek verhogen om extra financiële ruimte te krijgen, maar ook om een nieuwe auto aan te kunnen schaffen. Daarnaast kun je dit geld ook inzetten om bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen op het dak. Je zou hiervoor een consumptief krediet kunnen aanvragen, echter hiervoor betaal je een vrij hoge rente en je dient de lening in een korte periode terug te betalen. Dit laatste zorgt dus voor hoge maandlasten en dat is natuurlijk niet heel erg gunstig. Omdat voor een hypotheek de woning als onderpand dient, ligt de rente voor het ophogen van de hypotheek stukken lager. Je kunt voor de aflossing van de hypotheek een langere periode kiezen, waardoor het aflossen maandelijks een stuk lager zal liggen dan bij een consumptief krediet. Verder is de hypotheekrente ook op de verhoogde hypotheek (onder bepaalde voorwaarden) fiscaal aftrekbaar als je je hypotheek gebruikt voor het verbouwen en/of verduurzamen van je woning.

Hoe verhoog je je hypotheek?

Als je je hypotheek wilt verhogen dan is het belangrijk dat je voldoet aan verschillende voorwaarden:

- Je hebt een overwaarde op de woning of je hebt niet de maximale hypotheek afgesloten die je zou kunnen krijgen

- Je toetsingsinkomen is voldoende volgens de normen van de hypotheekverstrekker voor de hogere hypotheek

- Je leent niet meer dan de waarde van je woning

Voldoe je aan de voorwaarden dan is er een kans dat je in aanmerking komt voor verhoging van je hypotheek. Je kunt hierbij kiezen tussen twee mogelijkheden:

Onderhandse verhoging
Op het moment dat de hypotheek wordt afgesloten schrijf je deze voor een bepaald bedrag in. Dit doe je bij het Kadaster. Misschien heb je in het verleden gekozen om de hypotheek voor een hoger bedrag in te schrijven, waar je dus slim aan hebt gedaan. Je kunt dan namelijk op een eenvoudige manier de hypotheek verhogen zonder dat je opnieuw naar een notaris moet. Men noemt dit een onderhandse verhoging.

Tweede hypotheek afsluiten
Het kan zo zijn dat je binnen je huidige hypotheek geen mogelijkheid hebt voor een verhoging. Dan kan het afsluiten van een tweede hypotheek een goede optie zijn. Dit betekent dat je bij dezelfde hypotheekverstrekker een extra hypotheek afsluit met jouw woning als onderpand. Dit is een goede manier om de overwaarde op het huis te gebruiken. Je moet een tweede hypotheek altijd afsluiten bij de huidige hypotheekverstrekker, tenzij je overweegt om de gehele hypotheek over te sluiten. Houd bij het afsluiten van een tweede hypotheek rekening met extra kosten, bijvoorbeeld voor een nieuwe taxatie van het huis en de kosten voor de notaris die de nieuwe hypotheekakte gaat opstellen. Deze kosten zijn overigens wel fiscaal aftrekbaar. Wil je meer weten over het afsluiten van een tweede hypotheek, maak dan een afspraak met Van Bruggen Adviesgroep.

Hypotheek verhogen met NHG

Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan is het alleen mogelijk om de hypotheek te verhogen tot de maximale NHG-grens van € 355.00,- zonder verduurzamende maatregelen, of € 373.600,- met verduurzamende maatregelen (anno 2022). Heb je een hoger hypotheekbedrag, dan vervalt het recht op de NHG.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Van Bruggen Adviesgroep.