Hypotheekrente blijft naar verwachting stijgen door coronacrisis

De hypotheekrente stijgt, en dat is niet gunstig voor huizenbezitters- of kopers. En naar verwachting houdt deze stijging aan. Wat kan je daar nou tegen doen?
Hypotheekrente blijft naar verwachting stijgen

Voordat de coronacrisis aanbrak was de hypotheekrente historisch laag. Zelfs bij het allerduurste tarief, wanneer je je rente voor 30 jaar vast zou leggen, betaalde je in oktober 2019 nog geen 2%. Inmiddels is de hypotheekrente aan het stijgen. In de periode maart naar mei steeg deze van 1,97 naar 2,20%. Waarom? De coronacrisis.

Hypotheekrente en corona

Doordat de rente zo laag was voordat de coronacrisis uitbrak, heeft de lichte stijging geen enorm ingrijpende impact. De rente is wel wat gestegen, maar van enorm explosief stijgende rentes is geen sprake. Echter is de verwachting dat de rente, naarmate de crisis voortduurt, nog wel verder zal stijgen.

Waarom? Omdat de banken op deze manier het financiële risico dat ze door de crisis lopen kunnen compenseren. Voor huizenbezitters dus een reden om hun hypotheek voor langere tijd vast te zetten, zodat ze over een aantal jaar nog steeds gebruik kunnen maken van het huidige rentepercentage.

Daar zitten wel haken en ogen aan, maar is in sommige situaties wel het overwegen waard. Zeker wanneer je door de huidige crisis met een schuld of lening zit: die zou je eventueel in je nieuwe hypotheek onder kunnen brengen. Bekijk daarvoor de voorwaarden van je hypotheek.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2dfb41d44e2', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' });

Laatste nieuws