Hypotheken enorm goedkoop
Dat de hypotheekrente bizar laag is heb je ongetwijfeld meegekregen. We zagen het al langere tijd dalen, maar met al het gedoe rond corona leek het feest toch snel voorbij. In april kroop iedereen zijn huis in en begon de rente omhoog te schieten.
Bizar lage hypotheekrente
Daar kwam in juli alweer een eind aan en sindsdien komen er steeds weer renteverlagingen door. Zoveel, dat er alweer gesproken wordt over de laagste rente ooit. Niet over de gehele linie, maar wel als je de hypotheekrente lang vastzet.
Zet je de rente voor je hypotheek nu voor 30 jaar vast? Dan heb je een rentepercentage van 1,62%. Kies je net als de meeste mensen om je hypotheek voor 20 jaar vast te zetten? Daar komt een percentage van 1,28% bij kijken - het laagste percentage ooit. Vergelijk dat maar eens met de hypotheekrentes voor 20 en 30 jaar vast van de laatste jaren hieronder. Dan zie je wel hoe bizar laag de rente op dit moment is.
Bron: ActueleRentestanden.nl
Verschil in rente met en zonder NHG
Er is wel een belangrijke kanttekening bij de berichtgeving over de hypotheekrente. Het gaat om het verschil tussen de rente met en zonder NHG, Nationale Hypotheek Garantie. Hypotheken met NHG zijn momenteel op hun allergoedkoopst – dat geldt niet voor hypotheken zonder NHG.
Risico banken groeit door coronacrisis
De banken rekenen in hun rente het risico mee dat ze het uitgeleende geld niet helemaal terugkrijgen. Dat risico is natuurlijk groter bij een hypotheek zonder NHG. De coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. Het verschil in hypotheekrente tussen leningen met en zonder dat vangnet groeit daarom ook.
Lage hypotheekrente zorgt voor lage maandlasten
Het spreekt voor zich dat een lage hypotheekrente zorgt voor lage maandlasten voor een hypotheek. Ga maar eens voor verschillende rentes de maandlasten berekenen, dan is het overduidelijk. Bij een volledig aflossingsvrije hypotheek dalen de kosten net zo hard als het rentepercentage. Bij andere hypotheekvormen niet: daar bestaan de maandlasten uit meer dan alleen rente.
Maandlast = rente & aflossing
Ook als de rente laag is, moet het geleende geld nog steeds afgelost worden. Hoe er afgelost moet worden, hangt af van de hypotheekvorm die je kiest: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.
Maandlast annuïteitenhypotheek
De bruto maandlast voor de annuïteitenhypotheek is voor de hele rentevastperiode gelijk. De annuïteit (= het maandbedrag) is een vast bedrag. Elke maand wordt eerst het rentedeel eruit gehaald – berekend over de openstaande schuld. Wat overblijft wordt afgelost op die schuld. Zo verschuift de verhouding tussen rente en aflossing: aan het begin is het grootste deel van de maandlast rente, aan het eind is het vooral aflossing.
Maandlast lineaire hypotheek
Bij de lineaire hypotheek daalt de bruto maandlast binnen de rentevastperiode elke maand. Het bedrag dat wordt afgelost op de lening is elke maand hetzelfde. Daar bovenop komt de rente die je moet betalen over het openstaande hypotheekbedrag. Dat bedrag daalt bij elke aflossing – daardoor wordt ook het rentebedrag elke maand lager.
Feestje verstoord door hoge huizenprijzen
Toch betekent de lage hypotheekrente niet meteen dat het feest is voor huizenkopers. De huizenprijzen liggen immers óók op een recordhoogte en blijven maar stijgen: Je betaalt je helemaal blauw als je nu een woning wilt bemachtigen.
Daling huizenprijzen door corona?
Aan het begin van de coronacrisis was de verwachting dat die huizenprijzen zouden dalen door de inkomensonzekerheid. Tot nu toe is niets minder het geval: de bedragen die neergeteld worden voor een woning zijn alleen maar verder gestegen. Blijkbaar kijkt iedereen toch vooral naar de hypotheekbedragen: zolang mensen het kunnen betalen, blijven ze kennelijk kopen, onzeker of niet.
Maximale hypotheek afhankelijk van hypotheekrente
De hoogte van de maximale hypotheek wordt ook deels bepaald door de hypotheekrente. Een lage hypotheekrente betekent dat mensen meer geld kunnen lenen om een huis willen kopen. Dan kunnen ze dus ook meer bieden. Huizenprijzen gaan dan natuurlijk vanzelf omhoog.
Profiteren met oversluiten hypotheek
Allemaal leuk en aardig, maar hoe kun jij nou je voordeel halen uit die lage hypotheekrente, terwijl een nieuw huis bakken met geld kost? Heel makkelijk: door in je huidige koopwoning te blijven en je hypotheek over te sluiten!
Huis verbouwen of verduurzamen
Dat gebeurt dan ook enorm vaak. Niet alleen om de lage hypotheekrente te benutten, ook om een verbouwing of verduurzaming van de woning te betalen. Blijf je binnen de NHG-grenzen, dan kun je ook nog een hypotheek met NHG krijgen…. met superscherpe rente natuurlijk!
- Pixabay