Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Een persoonlijke lening afsluiten, hoe werkt dat?

Heb je niet genoeg spaargeld, maar wil je toch een bepaalde investering doen? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Het is belangrijk om goed te weten wat er allemaal komt kijken bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. In dit artikel lees je er meer over.

Persoonlijke lening

Wat is een persoonlijke lening?

Met een persoonlijke lening leen je geld en ontvang je het volledige bedrag een keer om een grote aankoop mee te financieren. De lening betaal je vervolgens in delen terug aan de verstrekker van de lening. Over het bedrag betaal je ook een stukje rente.

Waar kun je een persoonlijke lening voor gebruiken?

Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor de aanschaf van een auto of voor, uitvoeren van een verbouwing of voor de verduurzaming van een woning. Vaak geef je het bedrag in een keer uit. Je weet precies hoeveel je nodig hebt en welk bedrag je per maand moet aflossen en in hoeveel termijnen dit gebeurt.

Voordelen van een persoonlijke lening?

Het grote voordeel van een persoonlijke lening is dat je precies weet waar je aan toe bent. Er zijn duidelijke afspraken over de hoogte van het maandbedrag, hoeveel rente je betaalt en de termijn waarbinnen je de lening terugbetaald. De rente staat vast voor de looptijd van de lening en verandert dus tussentijds niet. Het bedrag ontvang je in een keer en geef je meestal in een keer uit.

Nadelen van een persoonlijke lening

Heb je het geld opgenomen dan is het niet mogelijk om de afgeloste bedragen tussentijds opnieuw op te nemen zoals bij een doorlopend krediet. De rente staat vast en dat kan ook een nadeel zijn. Je profiteert namelijk niet wanneer de rente tijdens de looptijd daalt. Daarnaast kan het zijn dat je een boete moet betalen als je tussentijds probeert af te lossen.

Hoe wordt je maximale leencapaciteit berekend?

Kredietverstrekkers en banken gebruiken dezelfde regels voor het berekenen van een maximale lening. Hiervoor worden de leennormen van de VFN gebruikt. Deze normen bepalen je leencapaciteit. Dit is het bedrag dat je elke maand kunt aflossen.

Bedenk van te voren hoeveel je wilt lenen

Bedenk voordat je een lening aanvraagt eerst hoeveel je maximaal wilt lenen. Kijk goed of dit ook echt nodig is. Minder lenen is altijd verstandiger. Kies hoeveel je per maand kunt aflossen. Kies je voor een lager maandbedrag, dan duurt het langer om de lening af te lossen. Dat betekent dat je ook langer rente betaalt. Dit maakt de lening duurder. Houd ook rekening met de leningen die je al hebt. Heb je nog meer leningen, dan heeft dit invloed op je leencapaciteit. Deze wordt lager. Let ook goed op de rente. Hoe lager de rente, hoe minder je betaalt voor je lening.

Ga verantwoordelijk om met geleend geld

Op een verantwoordelijke manier geld lenen betekent niet alleen dat je de maandlasten betaalt. Het betekent ook dat je nadenkt waarvoor je het geld gebruikt en hoe lang je erover doet om het geld terug te betalen. Leen je geld voor een nieuwe laptop en kies je voor een looptijd van zeven jaar, dan heb je kans dat deze voor de einde van de looptijd al aan vervanging toe is. Kies je een looptijd van zeven jaar voor een lening die je gebruikt om te investeren in zonnepanelen dan past deze looptijd beter bij het bestedingsdoel.

Hoe vraag je een persoonlijke lening aan?

Een persoonlijk krediet aanvragen is vrij simpel. Bij veel kredietverstrekkers kun je binnen een paar klikken een offerte aanvragen. Je vult het gewenste bedrag in en de gewenste looptijd. Daarna vul je je persoonlijke gegevens in. De kredietverstrekker gaat vervolgens kijken of je in aanmerking komt voor een lening.

Acceptatiecriteria

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor alle leningen. Een kredietverstrekker kijkt eerst naar zaken zoals je inkomen, het type dienstverband dat je hebt en je leeftijd en woonsituatie voordat de lening verstrekt wordt.

Hoe snel gaat het aanvragen van een persoonlijke lening?

Het aanvragen van een persoonlijke lening gaat meestal redelijk snel. Vaak ontvang je binnen een aantal werkdagen een offerte in je mailbox.

Soms heeft een kredietverstrekker nog aanvullende vragen. In dat geval zal er meestal telefonisch contact met je worden opgenomen. Als je na ontvangst van de offerte de leningovereenkomst zo snel mogelijk ondertekend en de benodigde documenten opstuurt, heb je het geld meestal binnen een week.

Welke documenten lever je aan?

Welke documenten je moet aanleveren verschilt per lening, maar de volgende documenten moet je in ieder geval aanleveren:

- Loonstrook

- Kopie legitimatie

- Bankafschriften

Lifestyle
  • Unsplash, Markus Spiske