Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Geen laptops en telefoons meer voor advocaten in de EBI

Advocaten die op bezoek willen in de EBI mogen weer met pen en papier aan de slag, want hun laptops en telefoons moeten voortaan thuisblijven. Dat hebben ze allemaal aan Ridouan T. te danken.

Geen laptops en telefoons meer voor advocaten in de EBI

Advocaten die op bezoek willen bij hun cliënt in de EBI in Vught, moeten dat voortaan zonder digitale gegevensdragers doen. Laptops, telefoons, USB’s: ze blijven allemaal thuis. Dat heeft de gehele advocatuur te denken aan de neef van Ridouan T., Youssef, die is opgepakt door de politie voor het plannen van een ontsnapping uit de Extra Beveiligde Inrichting.

Naast het plannen van een ontsnapping, zou de advcoaat er ook voor hebben gezorgd dat zijn neef zijn criminele organisatie verder kon aansturen vanuit zijn cel. Youssef T. gold daarbij als ‘boodschapper’ tussen de EBI en de buitenwereld. Daarnaast zou hij mogelijk op zoek zijn geweest naar gegevens van gevangenispersoneel, zodat hij ze om zou kunnen kopen of bedreigen in de aanloop naar de geplande ontsnapping.

Illegaal

In principe waren gegevensdragers van advocaten al langere tijd verboden in de EBI - in tegenstelling tot in andere gevangenissen - maar ze werden gedoogd door de bewaking. Vanaf nu komt daar een einde aan. Dat blijkt uit een brief van de directie van de gevangenis die is ingezien door AD. "Voortzetting van deze werkwijze is op dit moment niet verantwoord c.q. verdraagt zich niet met de veiligheid van de EBI”, schrijft de krant.

Onterecht

De voorzitter van de Nederlandse Verening van Strafrechtadvocaten, Jeroen Soeteman, is het niet eens met het besluit van de EBI. "Het kan niet zo zijn dat door één incident de gehele advocatuur zo'n draconische maatregel krijgt opgelegd”, reageert hij. “Er ligt een verdenking tegen één advocaat. Dan wordt uit het oog verloren dat 18.000 advocaten hun werk wel goed doen."

Misdaad
  • Pro Shots