Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

VVD-Kamerlid Ellian over vader en zoon Taghi in één bajes: 'Potentieel levensgevaarlijk'

Nu naast Ridouan Taghi ook zijn zoon Faissal in de EBI in Vught is geplaatst, rijzen er vragen over de mogelijke gevaren van die situatie.

Ellian

Afgelopen vrijdag is Faissal Taghi, de 23-jarige zoon van Ridouan Taghi, in het diepste geheim met een zwaarbeveiligde privéjet van Dubai naar Nederland gevlogen. Daarvoor zat de Taghi-telg een jaar - Faissal werd in augustus 2023 opgepakt - in een cel in de Verenigde Arabische Emiraten.

Faissal wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, die zich bezighield met de grootschalige handel in verdovende middelen, witwassen en het voorbereiden van geweldsdelicten, aldus Ferry van Veghel van het OM.

EBI in Vught

In Nederland is Faissal Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught geplaatst. In deze zwaarbeveiligde gevangenis zitten naast topcriminelen als Willem Holleeder en Dino S. ook terroristen als Gökmen T. en Mohammed B. Maar ook Faissals vader Ridouan Taghi zit in de EBI.

Ridouan werd afgelopen februari tot levenslang veroordeeld in het Marengo-proces, een zaak rondom meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Pa Taghi werd door de rechtbank bestempeld als 'onbetwiste leider' van een organisatie die zich bezighield met dood en verderf.

'Onverantwoorde risico's'

Hoewel Ridouan en Faissal in verschillende delen van de EBI worden vastgehouden, klinkt er kritiek op de beslissing om vader en zoon in dezelfde bajes te plaatsen.

Ulysse Ellian, een zwaarbeveiligd VVD-Kamerlid dat zich veel uitspreekt over criminaliteit, vindt het 'zorgwekkend' dat de Taghi's nu beiden in de EBI zitten.

Ellian tegen RTL Boulevard: "Een vader en zoon, een criminele familie, die zet je nu bij elkaar in een gebouw. Ik geloof niet dat dat verstandig is."

Hij noemt het zelfs 'potentieel levensgevaarlijk'.

Dat heeft wellicht mede te maken met de vermeende uitbraakplannen van Ridouan Taghi. Er zouden in het verleden drie plannen zijn geweest om de veroordeelde crimineel uit de EBI te breken. Zover kwam het nooit, maar het OM verdenkt zoon Faissal ervan meegeholpen te hebben aan het beramen van een uitbraakpoging. Daarbij zouden mogelijk een soort 'navy seals-achtige' mensen ingehuurd worden om Ridouan vrij te krijgen, aldus het Team Criminele Inlichtingen.

Aparte locatie

Als vader en zoon Taghi niet bij elkaar gezet moeten worden, hoe wil de VVD'er het probleem dan oplossen?

"We hebben leegstaande gevangenissen in Nederland", stelt Ellian. "We hebben leegstaande militaire locaties. Daar kun je één persoon tijdelijk plaatsen met een hele hoop beveiliging eromheen. Géén contact met de buitenwereld tijdelijk, geen contact met andere gedetineerden. Dát is risico’s minimaliseren."

Van den Heuvel ziet ook risico's

Ook misdaadjournalist John van den Heuvel ziet de gevaren. Volgens hem worden vader en zoon misschien wel op verschillende afdelingen geplaatst, maar om ze écht uit elkaar te houden 'dat is bijna onmogelijk'.

De kans dat de twee 'elkaar bestoken met informatie, misschien via advocaten boodschappen naar buiten smokkelen et cetera, die is er wel degelijk', zegt hij.

Als voorbeeld noemt de misdaadman de veroordeling van Ridouans neef. De man was werkzaam als advocaat, maar werd gepakt nadat hij berichten van en aan Ridouan Taghi doorgaf. Door deze 'boodschappenjongen' konden 'de criminele activiteiten van de organisatie doorgaan', aldus de rechtbank.

Zoon Faissal in een andere gevangenis plaatsen is echter ook niet zonder risico's, denkt Van den Heuvel. Sommige AIT's (afdeling intensief toezicht) zijn volgens hem 'zo lek als een mandje'.

Voorlopig blijft Ridouans zoon Faissal in de EBI in Vught, zo lijkt het. Op maandag 29 juli werd zijn voorarrest met twee weken verlengd.

Misdaad
  • RTL Boulevard
  • NL Beeld / Regiofotografen