Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Gökmen T. ontpopt zich tot beruchte en levensgevaarlijke gevangene

De 42-jarige Gökmen T. blijft ondanks een levenslange celstraf een gevaar voor zijn omgeving.

Gökmen T.

Gökmen T., de man die in 2019 vier mensen doodschoot in een Utrechtse tram, werd na zijn gruweldaden tot levenslang veroordeeld. Het eerste deel van zijn straf zat hij in de bajes in Vught, maar inmiddels zit hij op de terroristenafdeling van de Rotterdamse gevangenis De Schie. Uit verschillende incidenten blijkt dat T. zich daar absoluut niet als ideale gedetineerde gedraagt.

Poging tot moord

Sterker, ook achter tralies blijkt T. een onvoorspelbare en gevaarlijke man. Zo deed De Schie in 2021 al aangifte van een incident waarbij Gökmen een gevangenismedewerker had gestoken met een wapen die hij had gemaakt van een koelkastonderdeel. Hij zou dat zonder aanleiding hebben gedaan. In de periode erna volgden nog twee aangiftes na incidenten waarbij T. een rol speelde.

Afgelopen zomer kwam daar nog een aangifte bij. En hoewel dat nieuws wel naar buiten werd gebracht, gaf de Dienst Justitiële Inrichtingen geen details over het meest recente incident. Die details zijn er inmiddels wel, zo schrijft het AD. Volgens de krant heeft T. gevangenispersoneel bedreigd met een aardappelschilmesjes en stukken glas. Ook heeft hij met kokend vet naar personeel gegooid en meubels in de recreatieruimte vernield.

Geen extra straf

Eind volgende maand moet T. voor de rechtbank verschijnen voor de eerdere incidenten in De Schie. De laatste feiten - de bedreigingen en het vet gooien - worden later pas behandeld.

Zeker is dat T. geen extra straf opgelegd krijgt. Dat is niet mogelijk omdat hij veroordeeld is tot levenslang, de hoogst mogelijk straf in Nederland. Toch kan een veroordeling wel gevolgen hebben; normaliter krijgen gedetineerden na 25 jaar een toetsmoment om te kijken naar een eventuele vervroegde vrijlating. Mocht T. veroordeeld worden voor feiten die hij binnen de gevangenismuren heeft gepleegd, dan wordt de kans aanzienlijk kleiner dat hij ooit een stap buiten de bajes zet.