Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Oeps: gedetineerde bajes Zaanstad meer dan jaar te vroeg vrijgelaten

Foutje, bedankt.

Zaanstad

Het Justitieel Complex Zaanstad staat niet alleen bekend als de grootste gevangenis van Nederland - er is plek voor 1.000 justitiabelen - maar ook als 'de modernste'. Dat wil alleen niet zeggen dat er nooit wat fout gaat. Sterker, de lijst met incidenten is inmiddels aardig lang.

400 dagen te vroeg

Ook recentelijk heeft er iets opmerkelijks plaatsgevonden. Zo schrijft de Telegraaf over een 'blunder' bij de Noord-Hollandse penitentiaire inrichting. Het zou gaan om een veroordeelde crimineel die nog ruim 400 dagen achter tralies te gaan had, maar eind vorig jaar ineens werd vrijgelaten. Per ongeluk. En hoewel de gedetineerde sinds kerst op vrije voeten is, en bovendien onvindbaar, kwam het OM er vorige maand pas achter dat zijn vrijlating een foutje was. Over de aard van zijn veroordeling is niks bekendgemaakt, maar de politie is sinds februari bezig om de man op te sporen. Tot nu toe dus zonder succes.

De te vroege vrijlating was volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zowel een menselijke fout, als een error rondom de verwerking van straftijd in het systeem.

JC Zaanstad vaker onder vuur

Al enige tijd is het bekend dat het goed mis is in de Nederlandse gevangenissen. Er is te weinig personeel, waardoor criminelen nu vaker eerder vrijkomen. Weliswaar met een enkelband, maar het blijft een onwenselijke noodoplossing. Het zou gaan om honderden gevangenen uit verschillende bajesen in het land.

Over misstanden gesproken: JC Zaanstad in het bijzonder is vaker in het nieuws geweest. Zo verschijnt er in 2018 een video van feestende, drinkende en blowende gedetineerden. Opgenomen met een mobieltje dat toegang heeft tot internet. Misdaadjournalist John van den Heuvel stelde destijds in de Telegraaf dat de beveiliging in de Zaanbajes ‘een gatenkaas’ is.

Dat werd later in 2018 bevestigd. Naar aanleiding van de feestvideo werd er een grootschalige celcontrole gehouden. De buit: softdrugs (40 keer), harddrugs (2 keer) , telefoons (11 stuks) en ga zo maar door. In totaal werden er 125 stuks contrabande aangetroffen.

Andere incidenten die de afgelopen jaren naar buiten kwamen hadden betrekking tot personeelsleden die intieme relaties hadden met gedetineerden, een medewerker die telefoons en drugs via zijn anus naar binnensmokkelde en gevangenen die de baas zouden zijn in de Zaanbajes.

Bizar
  • de Telegraaf
  • Adobe Stock