Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaat Youssef T. gearresteerd voor plannen ontsnapping uit EBI

Youssef T., advocaat en tevens de volle neef van Ridouan T., is opgepakt door de politie voor het plannen van een ontsnapping uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Advocaat Youssef T. gearresteerd voor plannen ontsnapping uit EBI

Hoofdofficier John Lucas van het Landelijk Parket heeft aan De Telegraaf laten weten dat Youssef T. is gearresteerd naar aanleiding van plannen om de hoofdverdachte uit het Marengo-proces uit de EBI te breken. De advocaat, die tevens een volle neef van Ridouan T. is, kwam al sinds maart van dit jaar frequent in de gevangenis op bezoek, waar hij in het geheim werkte aan een ontsnapping. Ook had hij meerdere keren telefonisch contact met Ridouan T., waarbij hij misbruik maakte van zijn geheimhouderstelefoon, die niet door politie mag worden getapt.

Krantenartikelen

De Landelijke Recherche kreeg vermoedens dat de twee neven in het geheim informatie uitwisselden aan de hand van ontgrendelde PGP-berichten. Die wekten de suggestie dat T. nog steeds invloed had op zijn organisatie. “Uiteindelijk zagen we dat de twee tijdens bezoeken spraken over krantenartikelen maar intussen heimelijk met elkaar communiceerden via geschreven teksten”, vertelde Lucas aan De Telegraaf.

Er bleken niet alleen plannen te zijn voor een ontsnapping, maar T. zou zijn criminele organisatie ook verder aangestuurd hebben vanuit zijn cel. Youssef T. gold daarbij als ‘boodschapper’ tussen de EBI en de buitenwereld. Daarnaast zou hij mogelijk op zoek zijn geweest naar gegevens van gevangenispersoneel, zodat hij ze om zou kunnen kopen of bedreigen in de aanloop naar de geplande ontsnapping.

Youssef T. is in verzekering gesteld en wordt maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie, voorbereiden van moord en handel in verdovende middelen.