Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Advocaat wil kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux in huis nemen als hij vrijkomt

In een nieuwe tv-documentaire doet advocaat Bruno Dayez enkele opvallende uitspraken over zijn cliënt Marc Dutroux, alias 'Het Monster van België'.

Dutroux

De Belgische journaliste Julie Denayer heeft een nieuwe docu gemaakt over Dutroux, die in 2004 tot levenslang werd veroordeeld voor moord, gijzeling en verkrachting. Van de zes slachtoffers - Laetitia Delhez, Sabine Dardenne, An Marchal, Eefje Lambrecks, Mélissa Russo, Julie Lejeune - overleefden er slechts twee de helse tijd in Dutroux's kelder.

In de tv-productie van Denayer over 'Het Monster van België' zijn ook gesprekken te zien met Dutroux's advocaat Bruno Dayez. De raadsman werkt al jaren voor Marc Dutroux en schreef in 2018 zelfs een boek met de titel 'Waarom Dutroux moet vrijkomen'. Na die publicatie kreeg de advocaat doodsbedreigingen, waardoor hij enige tijd met politiebeveiliging leefde.

'Ik zou zeggen: ik neem hem in huis'

Maar die dreiging heeft er duidelijk niet voor gezorgd dat Dayez inmiddels een ander standpunt in heeft genomen. In de documentaire van Julie Denayer stelt de advocaat dat hij er niet voor zou terugdeinzen 'om Marc Dutroux onder mijn dak te laten wonen'. Hij zou er 'geen probleem' mee hebben, benadrukt hij.

Dayez: "Ik ken de persoon, ik zie hem vaak. Hij is geen goede vriend van me, maar ergens is er een zekere vertrouwdheid ontstaan. Ik zou doen wat voormalig rechter Panier deed met Michèle Martin. Ik zou zeggen: ik neem hem in huis."

Michèle Martin is de ex-vrouw van Dutroux, die van 1996 tot 2012 vastzat wegens medeplichtigheid aan de gruweldaden van Marc Dutroux. Na de vrijlating van Martin leefde ze nog 10 jaar onder voorwaarden - verplichte therapie, niet praten met de pers, geen contact met slachtoffers/nabestaanden, vakanties en verhuizingen melden bij justitie en ga zo maar door. Maar in 2022 werden deze voorwaarden opgeheven.

'Iedereen is het erover eens dat hij niet gek is'

Hetzelfde wil Dayez nu voor Dutroux. Hij geeft toe dat het plan om hem in huis te nemen bedoeld is om zijn standpunt over de eventuele vervoegde vrijlating van Dutroux te ondersteunen.

Dayez: "Er is geen reden om aan te nemen dat Marc Dutroux zou azen op kinderen, jonge mannen of jonge vrouwen."

Nog steeds gevaar voor de samenleving

Maar dat Dutroux daadwerkelijk binnenkort vrijkomt, is onwaarschijnlijk. Zijn laatste aanvraag tot vervroegde vrijlating werd afgewezen en in 2021 verscheen er nog een verwoestend rapport waarin stond dat de moordenaar en verkrachter geen spijt of empathie toont. En bovendien nog steeds het stempel 'psychopaat' verdient. Kortom, Dutroux was en is nog steeds een gevaar voor de samenleving, aldus de experts.

Advocaat Dayez daarentegen vindt 'psychopaat' maar een 'vage term'.

"Iedereen is het erover eens dat hij niet gek is", zegt hij tegen journaliste Julie Denayer.

Misdaad
  • de Telegraaf