Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Broer van 'most wanted-man' Bolle Jos opgepakt in Turkije'

De meest gezochte man van Nederland is nog spoorloos, maar zijn broer zit inmiddels vast. Dat schrijft Het Parool.

Bolle Jos

Foto boven: Jos Leijdekkers

Jos Leijdekkers alias 'Bolle Jos', 'Josje Breda', 'Holly' of 'El Presidente' staat al een tijdje bovenaan het verlanglijstje van meerdere opsporingsdiensten. De 32-jarige Brabander wordt gezien als leider van een criminele organisatie die op grote schaal coke zou invoeren via verschillende Europese havens. In korte tijd zou de Bredanaar zijn uitgegroeid tot een invloedrijke, internationale speler in de onderwereld.

Ondanks zijn 'most wanted-status' is Jos nog altijd op vrije voeten. Maar in zijn omgeving zijn al meerdere aanhoudingen verricht. Het laatste vermeende wapenfeit van de Turkse politie: de arrestatie van Jos' broer Willem. De autoriteiten hebben het nog niet bevestigd, maar volgens Het Parool wordt Willem verdacht van 'het witwassen van misdaaddiensten'.

Meerdere aanhoudingen

Het is niet de eerste keer dat er iemand in de omgeving van Jos wordt ingerekend. Zo werden afgelopen juni nog 23 vermeende vertrouwelingen van Leijdekkers opgepakt in Turkije, het land waar hij zich vermoedelijk schuilhoudt. Onder de arrestanten bevond zich naar verluidt een zwager.

En ook Jos' vader, moeder en zus zijn is al eens opgepakt. Die arrestaties hadden te maken met verdenkingen rondom witwaspraktijken.

Ernstige verdenkingen

De verdenkingen tegen Jos zelf zijn een stuk ernstiger van aard. Hij wordt gelinkt aan grootschalige drugshandel, witwassen en extreem geweld. Ook bestaan er vermoedens bij politie en het OM dat hij iets te maken heeft met de verdwijning van Naima Jillal. De 'godmother of coke' is in 2019 mogelijk gemarteld en gedood.

Sinds enige tijd staat Jos dan ook op de Nationale Opsporingslijst en de EU Most Wanted list. De beloning voor de gouden tip die zal leiden tot zijn aanhouding is op dit moment 200.000 euro. Dit is het hoogste tipgeld ooit in Nederland.

Misdaad
  • Het Parool, de Telegraaf
  • Politie