Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Boven- én onderwereldfiguren voor de rechter in megadrugsproces Costa

Figuren uit de boven- én onderwereld voor de rechter. Deze week starten ze in België met een megaproces rondom grootschalige drugssmokkel.

Costa

Afbeelding boven ter illustratie

In Nederland kennen we een aantal megaprocessen. Zaken waarin tientallen verdachten terechtstaan voor verdenkingen rondom georganiseerde misdaad, drugshandel en ga zo maar door. Denk aan het Marengo-proces en de zaak Eris. Maar ook bij onze zuiderburen staat er een omvangrijk proces op het punt van ontvouwen: de zaak Costa, waarin zowel onderwereldfiguren als 'gerespecteerde mensen', zoals de Belgische krant De Standaard het omschrijft, voor de rechter moeten verschijnen. In totaal gaat het om 57 verdachten.

De zaak draait in de kern om grootschalige drugshandel. Het OM stelt dat de tientallen verdachten betrokken zijn bij de smokkel van maar liefst 25.000 kilo cocaïne. De drugs werden via de Antwerpse haven Europa in gesmokkeld, voornamelijk via containers met tropisch fruit, hout en andere ladingen.

De verdiende miljoenen zouden zijn geïnvesteerd in vastgoed in België en Spanje, boten, horloges en andere luxe goederen. Verschillende criminele groepen zouden hebben deelgenomen aan de smokkel, maar ook aan drugshandel, witwassen en inbreuken op de wapenwetgeving.

Grote namen

Voor politie en justitie begon het balletje in 2019 te rollen, toen er een lading van een paar duizend kilo coke vanuit Costa Rica werd ingevoerd in Antwerpen. Die werd niet direct in beslag genomen, maar gevolgd. De coke bleek uiteindelijk naar Nederland te worden vervoerd.

In de periode erna werd het onderzoek groter en groter, vooral toen het ene na het andere kopstuk aan de smokkel werd gelinkt door de recherche. Onder andere de voorzitter van de Belgische afdeling van de motorclub Bandidos, een Antwerpse hooliganleider, meerdere advocaten, een haventerminalmanager, ex-politiebaas Willy van Mechelen en de vermeende Nederlandse drugsbaron 'Bolle Jos' zijn verdachte in de zaak Costa.

Verschillende bendes

Tom B. en de beruchte Willy van Mechelen worden gezien als kopstukken van een van de groepen. Die eerste is Belg die ook wel de 'Kleine Escobar' wordt genoemd, Van Mechelen is een oud-rijkswachter die de switch maakte naar de onderwereld en sindsdien in verschillende drugsdossiers werd veroordeeld.

Later in het onderzoek werd de berichtendienst Sky ECC gekraakt door de politie. Op basis van chatberichten wordt gesteld dat de groep van B. en Van Mechelen samenwerkte met een aantal andere 'gezelschappen'. Justitie ziet Lucio A., Bandidos-kopstuk Geert F. en de Bredase 'Bolle' Jos Leijdekkers als de mannen die aan aan het roer stonden. Laatstgenoemde wordt ook door Nederland gezocht, maar is nog steeds voortvluchtig.

Hoewel het megaproces officieel is begonnen is er inhoudelijk nog niks besproken in de rechtszaal. In eerste instantie zijn er alleen nog maar afspraken gemaakt over datums en dergelijke. Het belooft hoe dan ook een lang proces te worden.

Misdaad
  • De Standaard, Crimesite
  • Adobe Stock