Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Krijgt de beruchte 'tramschutter' Gökmen T. nog eens 10 jaar celstraf extra opgelegd?

T. werd in 2020 veroordeeld tot levenslang, maar hoorde vandaag nog eens een fikse celstraf tegen zich eisen.

Gökmen T.

De 42-jarige T. werd in 2020 schuldig bevonden aan vier keer moord, drie keer poging tot moord en het bedreigen van nog eens 17 andere mensen. Die gruwelijke feiten pleegde hij in maart 2019 in en rond een Utrechtse tram, wat hem de bijnaam 'tramschutter' opleverde. De rechtbank veroordeelde T. tot een levenslange gevangenisstraf.

Maar ook binnen de muren van de bajes blijft T. alias 'De Rode Turk' voor problemen zorgen. Sterker, hij is levensgevaarlijk, zo blijkt uit een aantal incidenten. Gökmen zou een aantal dingen gesloopt hebben in de Rotterdamse gevangenis De Schie en een pan hete olie naar een gevangenisbewaarder hebben gegooid. Hij wordt dan ook verdacht van poging tot zware mishandeling en vernieling.

Poging tot moord

De zwaarste verdenking is echter die van poging tot moord. Het OM eiste vandaag daarom 10 jaar extra cel tegen T., bovenop zijn levenslange gevangenisstraf.

Enkele maanden voor het olie-incident, in februari 2021, zou T. bovendien een wapen hebben gefabriceerd. Volgens Rijnmond ging het om een steekwapen gemaakt van een koperen leiding die de crimineel uit een koelkast had gesloopt. Gökmen zou vervolgens hebben ingestoken op een gevangenismedewerker. Deze zou daarbij geraakt zijn in zijn oor en wang.

Volgens T. zelf is zijn gedrag deels het gevolg van de manier waarop hij wordt behandeld in De Schie. "Spijt heb ik wel", zei hij in de rechtszaal, "maar het komt niet uit het niets."

Op 12 december doet de rechtbank uitspraak.

Geen extra gevangenisstraf

Wat de uitkomst van de zaken ook is, T. zal geen extra gevangenisstraf opgelegd krijgen. Dit omdat hij al veroordeeld is en daarvoor de hoogst mogelijk straf in Nederland uitzit, namelijk levenslang. Vervolgt het OM T. dan helemaal voor niks? Nee, een veroordeling kan relevant zijn bij het toetsmoment. Na 25 jaar wordt in Nederland immers opnieuw gekeken of een tot levenslang veroordeelde kans maakt op vervroegde vrijlating. Extra veroordelingen bemoeilijken dat proces aanzienlijk.

Misdaad
  • NOS, de Telegraaf, AD