Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Rechter veroordeelt tramschutter Gökmen T. voor poging tot moord in de bajes

T. maakte een steekwapen van een koperen leiding en stak een medewerker van de gevangenis in zijn oor en wang.

Gökmen T.

Gökmen T. is inmiddels een van de beruchtste criminelen van Nederland. De nu 42-jarige Turkse Nederlander schoot in 2019 meerdere mensen dood in een Utrechtse tram, wat hem de bijnaam 'Tramschutter' opleverde. Hij kreeg levenslang voor vier keer moord, drie keer poging tot moord en het bedreigen van nog eens 17 andere mensen. Maar zijn is vandaag nog een paar veroordelingen bijgekomen.

Poging tot moord,

Eerder zat T. vast in de PI in Vught, maar sinds zijn overplaatsing naar de terroristenafdeling van de Rotterdamse bajes zorgt T. voor behoorlijk wat onrust.

In totaal deed De Schie al vier keer aangifte tegen 'De Rode Turk', zoals T. vroeger in bepaalde kringen genoemd werd. Dat ging om vernielingen in de recreatieruimte en fitnesskamer, het gooien van een pan hete olie naar een medewerker en het neersteken van een gevangenisbewaarder.

De rechtbank bestempelt de aanval op de bewaker met een steekwapen als poging tot moord. Er is volgens de rechter van tevoren over nagedacht over waar en wanneer T. zou toeslaan. En ook voor het fabriceren van zo'n wapen - gemaakt van de leiding van een kapotte koelkast - is enige planning vereist, aldus de uitleg van de rechter. Voor het gooien van de pan hete olie naar het hoofd van een medewerker kreeg T. een veroordeling voor poging tot zware mishandeling aan zijn broek.

Geen extra gevangenisstraf

Ondanks de veroordelingen krijgt T. geen extra celstraf. Gökmen had al levenslang en in Nederland kun je dan geen extra celstraf erbij krijgen. Zo'n vervolging door het OM en veroordeling door de rechtbank lijken dan verspilde tijd en moeite, maar dat is niet per se waar. De extra veroordelingen kunnen op een later moment namelijk nog een rol spelen.

Dat zit zo: elke tot levenslang veroordeelde kan in Nederland na 25 jaar celstraf een verzoek tot gratie indienen. Dit om kans te maken op vervroegde vrijlating. Extra veroordelingen bemoeilijken dat proces aanzienlijk, helemaal als het om zware misdrijven zoals poging tot moord gaat.

Misdaad
  • AD, NU.nl
  • Politie