Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Criminelen infiltreren Nederlandse gemeentehuizen en kopen ambtenaren om

Nederlandse gemeentehuizen worden in totaal op z'n minst tientallen keren per jaar geïnfiltreerd door criminelen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Gemeenten

Hoe zit het met de veiligheid van gemeentehuizen? Hoe vaak gaan de ambtenaren in Nederland over de schreef door fraude te plegen, zich om te laten kopen of geheime informatie te lekken? RTL Nieuws deed onderzoek en stuurde alle 342 gemeenten een verzoek om gegevens van de afgelopen drie jaar te delen.

Sommige gemeenten - Groningen, Westland en andere - wilden niks openbaar maken. Uit de cijfers van andere gemeenten bleek dat er de afgelopen jaren meer dan 100 gevallen bekend zijn van criminele infiltraties. En dat is dus enkel wat er bekend is; het werkelijke aantal ligt vermoedelijk hoger. Volgens de Rijksrecherche hebben gemeenten de veiligheid niet op orde.

Samenwerken met criminelen

De misdragingen van ambtenaren lopen erg uiteen, maar één van de dingen is het verstrekken van valse paspoorten. Dat werd bijvoorbeeld gedaan door de Haagse Mildred van D., die voor 1000 euro per stuk paspoorten leverde die onder meer bedoeld waren voor Ridouan T. In totaal ging het om 14 paspoorten die bestemd waren voor zware criminelen.

De tevens Haagse ambtenaar Vandana D. werd gepakt voor eenzelfde vergrijp, namelijk het leveren van een vals paspoort aan de beruchte Belgische Flor 'De Vingerknipper' B. Criminelen hebben veel aan een vals paspoort, omdat ze ondanks dat ze gezocht worden makkelijk kunnen reizen of ergens een bankrekening kunnen openen.

Andere ambtenaren stuurden valse facturen waarmee ze gemeenten soms miljoenen euro's afhandig maakten. Of ze lekten informatie - namen, kentekens, adressen - aan de onderwereld. Met alle gevolgen van dien.

Beter loggen

Volgens de Rijksrecherche moeten gemeenten beter loggen. Zo valt achteraf te controleren wie wanneer bij welke informatie is geweest. Ook moet het vierogenprincipe beter worden nageleefd, wat inhoudt dat twee ambtenaren elkaar controleren bij een paspoortaanvraag.

Tot slot pleit de Rijksrecherche voor het invoeren van een soort certificaat dat ambtenaren nodig hebben om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Mocht iemand betrapt worden op een misdraging, dan wordt zo'n document ingenomen, zodat de overtreder niet makkelijk kan overstappen naar een andere gemeente. Iets dat op dit moment nog weleens gebeurt.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • NL Beeld / Proshots