Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Onverwachte wending in moordzaak Derk Wiersum: 'Mr. X' meldt zich als anonieme getuige'

Eerder deze week werd bekend dat justitie 26 jaar en 8 maanden eist tegen Anouar T. voor de moord op Derk Wiersum. Tegen Sezer B. (31) is 18 jaar geëist. Vandaag heeft zich plots een anonieme getuige gemeld.

Derk Wiersum

Foto boven: stille toch na de dood van Derk Wiersum

Derk Wiersum (44) werd op 18 september 2019 geliquideerd in Amsterdam. De moord schokte het land, aangezien hij de advocaat was van Marengo-kroongetuige Nabil B. De zaak Marengo draait om een aantal liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte in het megaproces is Ridouan T.. Belangrijk bewijs in de zaak zijn verklaringen van de kroongetuige.

Voor het uitvoeren van de moord op advocaat Wiersum werden afgelopen februari Moreno B. en Giërmo B. veroordeeld. In hoger beroep kregen zij 30 jaar celstraf opgelegd. Volgens het OM zijn er echter meer mensen verantwoordelijk. Daarom eiste justitie deze week 18 jaar cel tegen Sezer B. (31) en 26 jaar en 8 maanden tegen Anouar T. (neef van Marengo-hoofdverdachte Ridouan T.).

Anouar is volgens het OM 'de onbetwiste leider' van de groep die de moord op de kroongetuige-advocaat voorbereidde. Sezer B. heeft volgens het Openbaar Ministerie ook een aandeel gehad in de voorbereidingen van de moord op Wiersum. Hij zou het woonadres van de advocaat hebben achterhaald en tientallen keren langs zijn kantoor en woning zijn gereden.

'Mr. X'

De zaak tegen Anouar T. en Sezer B. heeft echter een onverwachte wending genomen. Gisteravond heeft een anonieme getuige - die zichzelf 'Mr. X' noemt - een mail naar de rechtbank gestuurd. In het bericht verklaart hij dat hij samen met Sezer B. naar advocaat Wiersum heeft gezocht en dat de twee zijn huis en kantoor in de gaten hebben gehouden.

Het doel was volgens Mr X. om Wiersum 'te confronteren met geweld om Nabil zijn verklaringen en leugens terug te (laten) nemen', zo schrijft RTL Nieuws. Van voorverkenningen en plannen om hem te laten vermoorden was volgens de anonieme getuige geen sprake. Ook zou Anouar T. nooit hebben geweten dat er gepost werd bij Wiersum. In zijn mail verklaart Mr. X. dat hij bewijs (PGP-berichten) heeft om dit aan te tonen.

De advocaat van Anouar T. wil nu dat het OM de beweringen uit de mail gaat onderzoeken. Als de rechter hier opdracht toe geeft, dan moet de zaak tegen T. en B. worden uitgesteld. De rechtbank heeft hierover nog geen besluit genomen.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • NL Beeld / Proshots