Iets na 15:00 uur vanmiddag werd het werk 'Tegen alle stromen in' onthuld op het Leidseplein. Het gaat om een herdenkingsmonument voor Peter R. de Vries dat bestaat uit twee grote bronzen handen, waarin de volgende tekst (in meer dan 40 talen) is gegraveerd:
"Blijf wie je bent... houd als het nodig is je rug recht, kom op voor zwakkeren en minderheden, zeg eerlijk wat je vindt en luister naar je rechtvaardigheidsgevoel."
Dit waren de woorden die Peter in een brief aan zijn kinderen had geschreven. Dat het monument vandaag op 15 juli werd onthuld, is geen toeval. Op 15 juli 2021 overleed de misdaadjournalist in het ziekenhuis. Dit ruim een week nadat De Vries op laffe wijze in Amsterdam werd neergeschoten.
Onder anderen burgemeester Femke Halsema, dochter Kelly de Vries, Humberto Tan en de maker van het kunstwerk Rini Hurkmans spraken op de bijeenkomst op het Leidseplein, dat afgeladen was met aanwezigen. Er was plek voor zo'n 500 mensen.
Ook oud-justitieminister en VVD-leider Dilan Yeşilgöz, Kees van der Spek, Alberto Stegeman en natuurlijk Peters familieleden waren bij de onthulling. Evenals nabestaanden van slachtoffers voor wie Peter zich hardmaakte tijdens zijn leven.
Daders veroordeeld, maar geen levenslang
Afgelopen juni werden de daders van de moord op Peter tot flinke straffen veroordeeld. De rechtbank acht het bewezen dat schutter Delano G., organisator Krystian M. en chauffeur Kamil E. schuldig zijn aan de moord. Wel vond de rechtbank een levenslange gevangenisstraf te ver gaan, met name omdat de drie hoofdverdachten één moord hebben gepleegd en niet eerder zijn veroordeeld voor een levensdelict.
Delano G. en Kamil E. kregen beiden een celstraf van 28 jaar opgelegd. Krystian M. moet 26 jaar de cel in.
Konrad W., die de wapens gaf aan de uitvoerders, werd veroordeeld tot 14 jaar cel. Erickson O. en Gerower M., de mannen die De Vries filmden en de beelden verspreidden, moeten beiden 10 jaar brommen. Konrad W., Christopher W. en Ludgardo S. werden vrijgesproken.
Het OM heeft al laten weten in hoger beroep te gaan.
- NL Beeld / Patrick van Emst