Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Beveiliging Buitenhof opgeschroefd na incident tijdens de uitzending

De uitzending van Buitenhof werd zondag verstoord door een aanhanger van de politieke partij LEF.

Buitenhof

Net als veel andere programma's besteedt de NPO-productie Buitenhof extra aandacht aan politiek de komende tijd. Zo schuiven er elke zondag prominente politici aan om dieper in te gaan op alle plannen die in hun partijprogramma's staan.

Zondag 12 november was het de beurt aan Caroline van der Plas (BBB), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Rob Jetten (D66). Tijdens de uitzending was er echter nóg iemand die een punt wilde maken. Een ongenodigde gast welteverstaan.

Posterplakker

Tijdens een gesprek tussen Buitenhof-presentator Pieter Jan Hagens en Esther Ouwehand klom er ineens een man op een ladder om posters op het raam van de studio te plakken. De posters waren van LEF, een linkse politieke partij die zich vooral op jongeren richt. In 2022 faalde de partij om een zetel te halen in de gemeenten (Amsterdam, Den Haag) waar de partij meedeed. Dit jaar doet LEF mee met de landelijke Tweede Kamerverkiezingen.

"Door snel handelen van de beveiliging is de man snel opgepakt en overgedragen aan de politie", aldus een VPRO-woordvoerder tegen het ANP. Voordat hij naar beneden kwam en in z'n nekvel werd gegrepen riep hij nog "Klimaat is belangrijker dan Omtzigt", zo was te zien in de uitzending.

De VPRO laat weten dat de beveiliging bij de komende uitzendingen van Buitenhof wordt aangescherpt naar aanleiding van het incident.

Zwaarder geschut

Op X laat Caroline van der Plas achteraf haar ongenoegen blijken. "Allemaal leuk, zo’n posterplakker? Ik vind het eng dat iemand zomaar op een ladder klimt en een actie uitvoert", schrijft de BBB-leider. "Nu is het een poster, maar een ander met wél kwaad in zin, kan zo op een idee worden gebracht en met zwaarder geschut komen. Lof overigens voor snelle actie Buitenhof."

Nieuws
  • Buitenhof
  • VPRO Buitenhof