Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Extreem gevaarlijke Dominicaanse bendeleider' zat jarenlang ondergedoken in Amsterdam-Osdorp

Iván Emmanuel Mancebo Luciano (29) is inmiddels in de boeien geslagen in Osdorp. Spanje heeft om zijn uitlevering gevraagd. 

Bendeleider

Afbeelding ter illustratie

Deze week sloeg het FastNL-team (Fugitive Active Search Teams) toe in het Amsterdamse stadsdeel Osdorp. Daar werd de Dominicaan Iván Emmanuel Mancebo Luciano aangehouden. Dit gebeurde nadat de opsporingsdiensten lange tijd onderzoek hadden gedaan naar de verblijfplaats van Mancebo. In een Nederlandse cel wacht hij op uitlevering aan Spanje.

De 29-jarige verdachte was jarenlang van de radar verdwenen en staat te boek als een 'schietgrage' en 'extreem gevaarlijke bendeleider', als we de Spaanse autoriteiten mogen geloven. Na een incident in 2017 in Madrid werd er een Europees arrestatiebevel tegen Mancebo uitgevaardigd.

Schietpartij in Spaanse club

Volgens de verdenkingen was hij in datzelfde jaar namelijk betrokken bij een schietpartij in een club in de Spaanse hoofdstad. De uitgaansgelegenheid staat in een wijk waar veel mensen wonen die oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek komen. Echter zijn er ook latino-bendes actief, die niet zelden met elkaar overhoop liggen. De schietpartij in de Madrileense club lijkt daar een triest voorbeeld van.

Mancebo zou volgens de Telegraaf de leider zijn van de 'Trinitarios'. De jongen die hij in 2017 in de club zou hebben beschoten - het slachtoffer raakte zwaargewond, maar overleefde de liquidatiepoging - was vermoedelijk iemand van de rivaliserende groep DDP (Dominicans Don’t Play). Het doelwit werd mogelijk verantwoordelijk gehouden voor de moord op een vriend van Mancebo acht jaar eerder.

Moeder in Nederland

Mancebo sloeg na de schietpartij op de vlucht en vertrok naar Nederland. Daar woonden enkele familieleden van de Dominicaan, waaronder zijn moeder. Toch duurde het maar liefst 7 jaar voordat Mancebo gepakt werd. Hoewel de opsporingsdiensten een vermoeden hadden dat de man zijn moeder in Osdorp af en toe bezocht, verbleef hij voor het grootste deel van de tijd ergens anders. De politie moest dus geduldig zijn en de woning van zijn moeder in de gaten houden. Tot vorige week, toen het eindelijk raak was en de verdachte kon worden ingerekend.

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie