Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tot 23 jaar cel voor mislukte moordaanslag op Cor 'De Paling' P. in Dominicaanse Republiek

De Schiedamse P. werd door 14 kogels geraakt en ontsnapte ternauwernood aan de dood.

Cor P.

Vandaag zijn Jordi van der S. (24), Damian B. (21), Isah B. (22) en Francis S. B. (23) veroordeeld voor de mislukte moordpoging op Cor P. in 2022. De Schiedammer werd in een auto in de Dominicaanse Republiek onder vuur genomen door een schutter achterop een scooter.

Van der S. was volgens de rechtbank de 'makelaar' die instructies gaf. Ook had hij een groot aantal wapens in zijn bezit, waaronder een aantal antitankwapens, die volgens de rechtbank 'alleen maar bedoeld kunnen zijn voor het plegen van zeer ernstige misdrijven'. Zijn straf: 23 jaar cel.

Damien B. was volgens de rechter de schutter en zat samen met Isah B. op de scooter. Zij zijn veroordeeld tot respectievelijk 17 en 15 jaar cel. Francis S.B. was volgens de rechter een spotter en degene die tussen de de mannen op de scooter en 'moordmakelaar' Van der S. stond. Bovendien had deze S.B. ook wapens in huis liggen. Zijn straf: 18 jaar cel.

De rechter sprak dinsdag 16 juli in de rechtbank in Zwolle van een 'gewetenloze organisatie'. "Een mensenleven is voor hen niets waard."

De aanslag

In januari 2022 werd Cor P. onder vuur genomen door twee mannen op een scooter. Dat gebeurde in Las Terrenas, een toeristisch stadje in de Dominicaanse Republiek. De Schiedammer werd 11 keer geraakt en de auto belandde na een botsing op zijn kant. Cor P. klom uit de auto en vluchtte een steeg in, waar hij nog 3 keer geraakt werd. 'De Paling' werd onder andere in zijn long geraakt. Wonder boven wonder overleefde hij de moordaanslag.

In het ziekenhuis werd Cor P. echter herkend. De Schiedammer werd gezocht en stond internationaal gesignaleerd. In zijn woning werden vervolgens kogels, pistolen, paspoorten en een pruik gevonden.

'De Paling'

De Schiedammer was eerder naar de Dominicaanse Republiek gevlucht. Dit deed hij nadat hij in Nederland zijn enkelband doorknipte. Die droeg P. omdat hij tweederde van zijn straf - hij schoot jaren geleden een drugscrimineel neer - had uitgezeten.

Ondertussen liep er nog een zaak tegen hem, namelijk die voor de moord op Onno Kuut. Tegen P. was hierin levenslang geëist, maar voordat het vonnis werd uitgesproken was hij al naar het Caribisch gebied gevlogen. Later werden P. en zijn drie medeverdachten vrijgesproken in in de zaak Onno Kuut. Het OM gaat echter in hoger beroep.

Zijn bijnaam 'De Paling' dankt P. aan het feit dat hij al meermaals aan politie en justitie ontsnapte. Daarnaast zou P. volgens opsporingsdiensten lid zijn (geweest) van een moordbrigade, die ook wel de 'Tattookillers' worden genoemd, vanwege de tatoeages die de leden op hun rug hebben staan. Ook Onno Kuut zou lid zijn geweest van de groep.

Misdaad
  • AD, IJmuider Courant, Crimesite, RTV OOST
  • Politie