Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Na verijdelde moordaanslag op Trump: wie is verdachte Ryan Wesley Routh?

Ryan Wesley Routh (58) zat met een AK-47 naast de golfbaan van Trump, maar werd gespot door iemand van de secret service. 

Trump

Voormalig president Donald Trump lijkt opnieuw een moordaanslag te hebben overleefd. De op Hawaï wonende Ryan Wesley Routh werd zondag in de bosjes van Trumps golfbaan in West Palm Beach Florida door de secret service gespot. De verdachte was naar verluidt in het bezit van een verrekijker en een AK-47 Kalashnikov-geweer. Donald Trump was op dat moment op de golfbaan aanwezig, en hoogstwaarschijnlijk doelwit van Routh, die zich op 400 meter van de voormalig president bevond.

Maar tot een daadwerkelijke aanslag kwam het gelukkig niet. Routh werd gespot door een medewerker van de secret service die de baan aan het verkennen was. Toen de man de benen nam en in zijn auto sprong, opende de agent het vuur. Daarbij werd de verdachte niet geraakt. Routh zelf heeft, zoals het nu lijkt, zelf geen schot afgevuurd. Omdat omstanders zijn kenteken hadden geregistreerd, kon hij vrij snel na het voorval in zijn nekvel worden gegrepen.

Ryan Wesley Routh

De FBI heeft inmiddels een verklaring gegeven en spreekt over een 'klaarblijkelijke moordpoging' op Trump. Routh had verder ook een kogelvrij vest bij zich, evenals een go-pro-camera, waarmee hij vermoedelijk de moord op Trump had willen vastleggen. Over zijn motieven wordt niks gezegd, maar verschillende media hebben inmiddels het nodige ontdekt over de 58-jarige man. Het beeld dat ze schetsen: Ryan Wesley Routh was onder meer uitgesproken pro-Oekraïne (Trump is juist zeer kritisch wat betreft de steun aan dat land), pro-Palestina en pro-Taiwan.

Volgens de NOS de voormalige dakdekker uit North Carolina (nu woonachtig op Hawaï) zich enige tijd geleden in een interview met The New York Times uitgesproken over de Oekraïense zaak. In dat gesprek zou hij hebben gezegd dat hij zelfs bezig was om Afghanen te regelen, die hij voor Oekraïne wilde te laten vechten. Dat ging om mannen in Iran, Pakistan en Afghanistan die gevlucht waren voor de Taliban. Ook zou hij in 2022 zelf in Oekraïne zijn geweest en gezegd hebben dat hij 'bereid is te sterven' in dat land.

Verder zou Routh op X berichten hebben geschreven waarin hij Elon Musk om een raket vroeg en China beschuldigde van biologische oorlogsvoering wegens het verspreiden van covid.

Strafblad

Rouths zoon heeft inmiddels in de media gezegd dat hij zijn vader niet als gewelddadig zou bestempelen. En ook niet als iemand 'die iets geks' zou doen. Hij hoopt dat de verdenkingen 'overdreven' zijn.

Wie echter gaat kijken naar het strafblad van Ryan Wesley Routh, krijgt een iets ander beeld van hem. Hij zou zo'n 20 jaar geleden al veroordeeld zijn voor het dragen van een volautomatisch machine geweer. Voordat hij destijds gearresteerd werd had hij zich in zijn auto gebarricadeerd en zich drie uur lang verzet tegen de politie. In de afgelopen jaren zou hij zo'n 8 keer veroordeeld zijn voor verschillende zaken, waaronder een vluchtmisdrijf en verboden wapendracht.

Naar verluidt stemde Routh in 2016 nog op Trump, maar raakte daarna teleurgesteld in hem.

Tweede verijdelde aanslag

Afgelopen juli ontsnapte Donald Trump ook al aan een dodelijke aanslag. Dat was in het Amerikaanse dorp Butler in de staat Pennsylvania, waar de voormalig president sprak op een bijeenkomst.

De dader, de 20-jarige Thomas Matthew Crooks, klom toen op een gebouwtje tegenover het podium en kon een aantal kogels afvuren. Trump werd in zijn oor geraakt, maar overleefde de aanslag. Crooks werd weliswaar doodgeschoten door een aanwezige agent met een sniper, maar de beveiliging sloeg duidelijk een flater tijdens de bijeenkomst. Het scheelde immers maar een haartje of Donald Trump was er niet meer geweest.

De schutter in Florida kreeg zondag gelukkig geen kans om een schot te lossen, maar het is duidelijk dat er een hoop dreiging is in de VS. Een veiligheidsanalist sprak na de verijdelde moordaanslag zelfs over 'de meest dreigende situatie sinds 9/11', de dag dat de vliegtuigen in het wtc vlogen.

Nieuws
  • NOS, de Telegraaf
  • Reuters, UGC