Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Voormalig wereldkampioen MMA en K1 Alistair Overeem stort zich op de politiek

Alistair Overeem (43) gooit de handdoek in de ring en stopt met vechtsport. Wat bijna niemand zag aankomen, is dat de voormalig wereldkampioen MMA en K1 zich nu op de politiek stort.

Overeem

Een groots gevecht tegen huidig Glory-kampioen zwaargewicht Rico Verhoeven stond nog op zijn bucketlist, maar helaas zal die clash der titanen nooit plaatsvinden. Overeem kapt ermee. De vechtersbaas kampte met blessures, werd na zijn gewonnen partij tegen Badr Hari positief getest op een verboden (niet-prestatiebevorderend) middel en is compleet uit zijn ritme geraakt.

Overeem in de nieuwste Panorama: "Ik heb geen wedstrijd meer in het vizier. Mentaal ben ik daardoor ontspannen geraakt, en in die ontspannenheid kun je nadenken en krijg je mogelijkheden. Dus er zijn nu andere plannen. Meer gericht op gezondheid, daar gaan we op focussen. "

De politiek in

Een van de dingen waar de voormalig wereldkampioen zich op stort, is het opzetten van een beurs. "En niet zomaar een beurs", onthult hij, "maar de allergrootste gezondheidsbeurs die er wereldwijd bestaat."

Maar misschien nog wel opvallender zijn Alistairs politieke ambities. De beste man staat namelijk op plek 41 van Belang van Nederland, de politieke partij van Wybren van Haga (voormalig VVD en Forum voor Democratie). Plek 41 duidt op een positie als lijstduwer, maar is er ook een kans dat Overeem straks daadwerkelijk in de Kamer komt, bijvoorbeeld als hij gigantisch veel voorkeurstemmen krijgt?

"Ik zal dan heel goed kijken naar de situatie, hoe de kaarten geschud zijn, en zal op basis daarvan een besluit nemen", onthult hij in een uitgebreid interview in Panorama nummer 40. "Maar ik ben in feite lijstduwer, om de partij een boost te geven. Om aan te geven hoe belangrijk dat is, want veel mensen staan naar mijn mening niet stil bij wat er op het spel staat en bij wat er allemaal staat te gebeuren."

Volgens zijn verloofde Sophie vocht Alistair eerst voor zichzelf, en nu voor anderen. En daar is de vechtersbaas het mee eens. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen, zegt hij. En reizen hoeft ook niet per se meer. Overeem: "Voor mij is het nu belangrijk om het grotere geheel te dienen, ook voor mijn kinderen en mijn moeder."

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Coronatijd

Een van de dingen die voor Alistair Overeem heeft meegespeeld in de keuze voor Belang van Nederland is alles wat er tijdens de coronacrisis is gebeurd.

"Er werd gesproken over een gezondheidscrisis", zegt hij. "Alles moest dicht. Maar niemand had het over gezondheid, over gezonder leven. Ik was daar enorm door geschokt."

Volgens de voormalig wereldkampioen klopte er een hoop niet in die tijd. Vooral de manier waarop de overheid handelde, had absoluut niet mogen gebeuren.

Overeem: "Natuurlijk willen bepaalde mensen nu heel snel verder en alles onder het tapijt vegen. Maar hoe ik het zie: als er nu niet heel goed naar de coronasituatie wordt gekeken, blijft het gevaar voor herhaling bestaan, toch? En ik voel me geroepen om me daarover uit te spreken."

Mocht Alistair daadwerkelijk in de Tweede Kamer komen, dan zal het wel even wennen zijn voor 'The Demolition Man'. En voor zijn fans natuurlijk. Een video met de titel 'Overeem vs. Klaver' zal immers eerder gaan over een verbale clash dan over een fysieke confrontatie. Tenminste, dat is te hopen voor Klaver.

Lees het volledige interview in de nieuwste Panorama of via Blendle.nl

Nieuws
  • Panorama 40
  • NL Beeld / Hans de Vries