Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

'Buurman wat doe u nu?' Dick Maas wil Flodder terug op de buis

'Buurman wat doet u nu?' en 'Kijk, Johnnie, geile wijven.' Een aflevering van de klassieke serie Flodder is geen voer voor de Woke-beweging. Dick Maas maalt daar gelukkig niet om en denkt aan een comeback van de legendarische familie, hun buren en sociaal werker Sjakie.

Flodder

De 62 afleveringen en drie films van de asociale familie worden tot in den treure herhaald. Maker Dick Maas vertelde onlangs tegenover Veronica Superguide te denken aan een comeback. Het universum van de familie kwam in de jaren 90 abrupt ten einde nadat de tweede vertolker van Johnnie Flodder, Coen van Vrijberghe de Coningh, een aantal dagen na de laatste opnames overleed aan een hartstilstand tijdens een flodder-sketch op een bedrijfsfeestje. Hij stierf in het harnas voor de ogen van zijn collega’s Stefan de Walle en Tatjana Šimić.

Maas laat weten dat het overlijden van de acteur een vreselijke gebeurtenis was: "​​We dachten alweer na over een nieuw seizoen, omdat het zo’n leuke ervaring was." Na het overlijden waren Dick en de makers er klaar mee: "Niemand had er nog zin in. Daar heeft iedereen wel een flinke klap van gehad."

Gesprekken

De televisie- en filmmaker laat weten nog steeds potentie te zien in een nieuwe reeks van de familie en hun buren. Maas laat weten dat Zonnedael niet echt bestaat maar dat het een soort Duckstad is: "Iedereen begrijpt meteen wat de setting is en wie die mensen zijn. Daarnaast gaat het over tijdloze onderwerpen, bijvoorbeeld de acceptatie van vreemdelingen in je wijk."

Schrijver Wijo Koek noemde de set van Flodder in de Dick Maas methode een soort cowboyland. De serie werd opgenomen in een groot buitendecor in Almere wat de villawijk Zonnedael werd. Hij liet weten dat hij het ontzettend leuk vond om stunts in een comedyserie te schrijven en ook ontzettend foute grappen in de serie te verwerken: "Als we dachten: 'Kan dit wel?' dan wisten we dat we goed zaten."

Nieuwe generatie

Dick Maas vertelt dat er al meerdere gesprekken zijn geweest over een eventuele terugkeer van de asocialen. Die gesprekken liepen alleen op niks uit: "Het lijkt mij een no-brainer, maar dat moet iedereen voor zichzelf weten."

Stefan De Walle die in de serie en de derde film de rol van de stuntelige broer Kees vertolkte, laat aan Veronica Superguide weten positief tegenover een comeback te staan. Hij denkt wel dat er dan een nieuwe generatie acteurs wordt gecast: "Maar voor een gastrol mogen ze mij altijd bellen."

Het zou zomaar kunnen dat Dumpert-presentatrice Sylvana IJsselmuiden de rol van de sexy dochter Kees op zich zal nemen als het daadwerkelijk doorgaat. Zij liet onlangs weten dat ze een keer door Dick is benaderd om de rol te spelen die Šimić in de jaren 80 en 90 vervulde.

Musical

Mochten de plannen voor een nieuwe serie op niets uitlopen, dan heeft Maas nog een ijzer in het vuur. Hij is al een tijdje bezig met een Flodder-musical. Hij laat weten dat die plannen al in een vergevorderd stadium zijn: "Er ligt al een script en er zijn ook al een aantal muziekstukken klaar."

Als alle plannen dan toch niet door zullen gaan, dan kunnen we in ieder geval nog genieten van de herhalingen. Ook na tien keer alles gezien te hebben blijft het toch wel leuk.

Entertainment
  • Veronica Superguide, De Dick Maas methode
  • NL Beeld / Album
  • YouTube