Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Panorama's winnaar en verliezer van de week

Elke week maakt Panorama een 'winnaar en verliezer van de week' bekend. Deze week: Mark Gillis en Gideon van Meijeren.

Mark Gillis

De winnaar: Mark Gillis

Toen Mark Gillis twee jaar geleden aankwam bij zijn chalet werd hij genadeloos in elkaar geslagen en geschopt door drie overvallers. Naast de lichamelijke schade heeft de overval ook geestelijk sporen nagelaten bij de zoon van Peter Gillis.

Dat twee van de drie overvallers nu zijn veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar zal hem goed doen. De vrijspraak voor de derde verdachte is een smetje, maar dat droeg Gillis als een man. “Als er niet genoeg bewijs is, is er niet genoeg bewijs,” luidde zijn nuchtere commentaar bij RTL Boulevard. De overval had hem ook kunnen veranderen in een wraakzuchtig en cynisch mens, maar met opgeheven hoofd verliet hij de rechtszaal. Over het vonnis: “Ik heb er mee te dealen, ik sta achter de rechter.” Een knap staaltje veerkracht.

De verliezer: Gideon van Meijeren

De rest van de wereld keek vol afschuw naar de bestorming van het Capitool, maar Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) zat handenwrijvend voor de televisie. In een interview vertelde hij te dagdromen van een ‘fluwelen revolutie’ in Nederland, waarbij mensen het parlement zouden bezetten, net zo lang tot de regering is opgestapt.

Later zei hij tijdens de boerenprotesten dat de boeren best geweld mogen gebruiken, ‘als dat noodzakelijk is om je eigen of andermans lijf, goed of eerbaarheid te beschermen’. Het Openbaar Ministerie heeft besloten de FvD’er om beide uitspraken te vervolgen voor opruiing. Natuurlijk, het betreft slechts een vervolging en Van Meijeren is nog lang niet veroordeeld, maar het komt zelden voor dat het OM het nodig acht een politicus te vervolgen. En dat pleit niet voor Van Meijeren.

Misdaad
  • NL Beeld, Clemens Rikken