Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Mogelijk komt de waarheid in Amerika eindelijk boven tafel

Joran van der Sloot is uitgeleverd aan de VS, voor het afpersen en bedriegen van de moeder van Natalee Holloway. Haar dochter verdween in 2005 op het strand van Aruba en alle beschuldigende vingers wijzen al jaren naar Van der Sloot, aangezien hij de laatste is die haar in levenden lijve heeft gezien. Joran krijgt tot 2 oktober om het proces voor te bereiden waarna hij in Alabama mogelijk een deal krijgt aangeboden. Gaat dit ervoor zorgen dat de waarheid eindelijk boven tafel komt?

Joran van der Sloot

Het is een kleine twee weken voor de moord op Stephany Flores, op 30 mei 2010, in Peru. Joran Andreus Petrus van der Sloot is drie dagen eerder aangekomen in het land. Hij is al sinds maart 2010 in contact met een Amerikaanse advocaat. Zijn naam is John Quinsy Kelly. Hij vertegenwoordigt Elizabeth Ann Holloway, de moeder van die andere vrouw die in zijn aanwezigheid het laatst in leven is geweest: Natalee Holloway, op dat inmiddels beruchte strand van Aruba. De besprekingen gaan over een waanzinnige overeenkomst die de twee partijen met elkaar willen maken.

Stephany Flores.

In ruil voor informatie over de verdwijning en doodsoorzaak van Natalee is haar moeder bereid 250.000 dollar te betalen. Met als uitgangspunt: als het nodig is om via de mogelijke moordenaar van haar dochter uiteindelijk toch gemoedsrust te krijgen over wat er met haar is gebeurd, dan maar op die manier. Kennelijk is de moeder van de vermiste high school-girl uit Alabama zo wanhopig dat zij zelfs hiertoe bereid is. Al in de eerste maanden van 2010 heeft Joran op Aruba een ontmoeting gehad met advocaat Kelly. In het Marriott Hotel, met een blikje Cola-light voor zijn neus en een 3Musketeers-reep, in een – wonderlijk genoeg – gemoedelijke sfeer. Beth Holloway heeft zich gerealiseerd dat niets tot nu toe heeft geholpen bij het ontlokken van de waarheid over de verdwijning van Natalee, bij Joran. Dan maar op deze manier.

De familie Holloway en aanhang is in Birmingham, Alabama onderweg naar het kantoor van de aanklager in de zaak tegen Joran van der Sloot.

Stoffelijke resten

Wat precies de transactie is tussen Natalee’s moeder en Joran van der Sloot, staat beschreven in de aanklacht die in juli 2010 is ingediend door de openbare aanklager in de Amerikaanse staat Alabama. Daar keurde een voorbereidende jury de aanklacht tegen hem destijds allang goed. In de aanklacht staat een feitelijke beschrijving van de zaak. Het verhaal begint op Aruba, op 30 mei 2005. Natalee is daar voor het laatst gezien, ‘in het gezelschap van Joran van der Sloot’. Waar ze daarna is gebleven, is onbekend voor zowel familie, vrienden, als justitie. Er staat vermeld dat Natalee’s moeder veel tijd en moeite heeft besteed aan het achterhalen van de plek waar haar dochter, of haar stoffelijke resten, zich zouden konden bevinden.

Daarna volgt de aanklacht tegen Joran. De Amerikaanse justitie verdenkt Joran ervan dat hij Beth Holloway heeft beloofd te vertellen wat de omstandigheden waren waarin Natalee om het leven kwam, hoe hij haar lichaam heeft gedumpt, en hoe dat uiteindelijk op een zekere locatie terecht is gekomen. Joran heeft ‘de angst van de moeder van Natalee dat zij het lichaam van haar dochter nooit meer zou vinden of te weten zou komen wat er met haar is gebeurd, gebruikt, om haar te exploiteren’. Bij wijze van ‘aanbetaling’ wil de dan 22-jarige Joran een bedrag van 25.000 dollar overgemaakt krijgen op zijn Nederlandse bankrekening. Zodra Natalee’s overschot gevonden werd, zou nog een bedrag van 225.000 dollar volgen.

Maar Joran wil in 2010 boter bij de vis. Hij vraagt aan Beth Holloway een contant bedrag als voorschot, van 10.000 dollar. Met daarop de belofte dat de ontbrekende 15.000 dollar zou worden overgemaakt naar zijn SNS-bankrekening in Nederland. Via advocaat Kelly wordt het bedrag op Aruba aan Van der Sloot overgedragen. Het resterende geld wordt overgemaakt. Dan is de beurt aan Joran om zijn geheim te onthullen. Hij vertelt een ander verhaal dan hij in vorige gevallen deed. Hij stelt dat hij Natalee op de bewuste avond had opgetild, maar dat zij dat niet wilde. Daarom zou hij haar weer op de grond hebben willen leggen, waarbij haar hoofd een steen raakte. Daardoor was ze onmiddellijk om het leven gekomen. Vervolgens, aldus de Amerikaanse justitie, vervoerde Joran het lichaam van Holloway naar een huis, waar zijn vader haar in de fundering zou hebben laten verdwijnen.

Daar bleek helemaal niets van waar. Op de door hem aangewezen locatie is nooit een woning in aanbouw is geweest. Er was pas op 18 oktober 2005 een vergunning voor de bouw van een huis afgegeven. Intussen heeft Joran de 25.000 euro ontvangen. Beth Holloway laat hem na de verklaring via e-mail weten dat zijn informatie ‘waardeloos’ was. De Amerikaanse justitie concludeert dat Van der Sloot haar had afgeperst, omdat hij geld had gevraagd voor een zaak waarover hij onder valse voorwendselen een verkeerde voorstelling van zaken had gegeven. Dat weet justitie in detail, omdat ze zelf de bijeenkomst van Beth Holloway en advocaat Kelly heeft geobserveerd. Deze twee hebben de federale politiedienst meteen na Jorans voorstel benaderd.

Natalee Holloway.

In het hotel waar de ontmoeting plaatsvond heeft de FBI in de kamer ernaast alles opgenomen. Special agent William K. Bryan fotografeert ook de woning die Joran aanwijst op het eiland. Hij maakt van alles een rapport op: “Volgens Van der Sloot vergezelde zijn vader hem naar de plaats waar Van der Sloot Natalee’s lichaam had verborgen. Van der Sloot zei dat zijn vader een paar dagen later Natalee’s lichaam begroef onder het huis. Van der Sloot merkte op dat hij niet zelf had gezien hoe het stoffelijk overschot door zijn vader werd begraven, maar dat dit door zijn vader aan hem was verteld, nadat het lichaam was begraven,” aldus het rapport van de FBI-agent.

Emotioneel

Uit het rapport, waaruit wordt geciteerd in het boek Jorans moordmysteries van John van den Heuvel en Bert Huisjes, valt op te maken dat Jorans verhaal niet kán kloppen: ‘Een gesprek met de aannemer bevestigde dat de aangewezen woning niet in aanbouw was ten tijde van de verdwijning van Natalee Holloway. Verder wees uit dat op luchtfoto’s, gemaakt op het eiland op 29 mei 2005 en 5 juni 2005, geen aanbouw zichtbaar was op de plek.’

Jorans vader kan er niets meer over zeggen. Hij overleed in februari 2010 aan een hartaanval, tijdens een partij tennis. Een maand voordat Joran Beth Holloway benaderde met zijn zogenaamde bekentenis. En drie maanden voordat Joran Stephany Flores om het leven bracht. Joran is door het overlijden van zijn vader emotioneel totaal van de kaart. Hij geeft zichzelf de schuld van zijn dood en hangt tijdens de ceremonie huilend over de kist.

Op 13 januari 2012 wordt Joran van der Sloot in Peru veroordeeld tot 28 jaar cel, voor de moord op Stephany Flores. Hij bekent haar te hebben gedood in kamer 309 van Hotel Tac in Lima. Jorans uitleg is dat zij een mailtje ontdekte waaruit zou blijken dat hij verdacht werd van de verdwijning van Natalee Holloway. Ze zou Joran daarop een klap hebben verkocht, en hij zou haar daarna met zijn elleboog hard hebben geslagen, en daarna hebben gewurgd. Ook zou Joran uit zijn geweest op het contante geld dat ze bij zich had. Hij is dan, in 2010, door justitie in de Amerikaanse staat Alabama in staat van beschuldiging gesteld van de afpersing van de moeder van Natalee, en de zogenaamde girale fraude, die ook in de tenlastelegging is opgenomen.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het Hooggerechtshof in Peru bepaalt in 2014 dat Joran na het uitzitten van zijn straf, uiteindelijk aan de Verenigde Staten zal worden uitgeleverd. In januari 2023 wordt bekend dat Joran in Peru ook nog een celstraf van maar liefst achttien jaar heeft gekregen voor zijn pogingen om cocaïne en cannabis de gevangenis in te smokkelen, in samenwerking met anderen. Dit zou in theorie betekenen dat hij tot 2045 in de gevangenis in Peru moet doorbrengen.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, NL Beeld, Interpol Peru