Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Video: Joran van der Sloot marcheert als vaandeldrager door Peruaanse bajes

Bijzondere beelden uit de Zuid-Amerikaanse gevangenis.

Joran van der Sloot

Of Joran het een beetje uithoudt in de Peruaanse Challapalca-gevangenis? In een nieuwe video van de Nederlandse moordenaar lijkt het er wel op. Hoewel Van der Sloot al een tijdje - sinds 2010, om precies te zijn - vastzit, zien we hem met flink wat vet op de botten. Maar opvallender nog: Joran marcheert trots met een Peruaanse vlag door de bajes. Het fragment werd uitgezonden op de Peruaanse zender Latina Noticias.

Het schijnt om een oefening te gaan in de beruchte gevangenis. Gevangenen hadden zich daarvoor verzameld op een van de buitenpleinen. Vervolgens werd er 'lang leve Peru!' geroepen en mocht Joran van der Sloot met een Peruaanse vlag rondmarcheren. De beelden zijn uiteindelijk vrijgegeven door de nationale gevangenisautoriteit.

Beruchte bajes

Van der Sloot werd in 2010 opgepakt en veroordeeld voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores. Hij vermoordde de studente door met een bot voorwerp op haar hoofd te slaan. De rechter veroordeelde de Nederlander, die sowieso tot 2045 vastzit voor moord en drugshandel. Tegenwoordig vertoeft Van der Sloot in de Challapalca-gevangenis, een zeer beruchte bajes waar de omstandigheden niet al te best zijn.

De gevangenis ligt niet alleen op 4.600 meter hoogte, het wordt er 's nachts ook stervenskoud. Joran - zelf verre van 'een lieverdje' - deelt zijn woonplek bovendien met zeer zware criminelen. Op de beelden van Latina Latina Noticias is bijvoorbeeld ook Héctor Prieto Materano alias 'Mamut' te zien. De Venezolaanse Materano wordt gezien als een van de kopstukken van El Tren de Aragua, een beruchte en zeer gewelddadige bende die actief is in Zuid-Amerika. 'Mamut' zit in Challapalca, maar is nog niet veroordeeld.

Tripje naar Amerika

Van der Sloot blijft in ieder geval nog wel even in de zwaar beveiligde bajes zitten. In ieder geval tot 2045. Niet alleen wegens de moord op Stephany Flores, maar ook voor het afpersen van de familie Holloway. Toen de Nederlander vorig jaar naar Amerika werd gevlogen om terecht te staan voor dat feit, sloot hij daar namelijk een deal. Hij bekende schuld en gaf daarnaast toe dat hij de Amerikaanse studente Natalee Holloway in 2005 op Aruba om het leven bracht. Dankzij de deal mag hij de 20 jaar voor afpersing tegelijkertijd met zijn Peruaanse gevangenisstraf uitzitten.

Misdaad
  • RTL Nieuws
  • Videostill Cuarto Poder