Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Communicatie politie kampt met vele problemen: 'Dit gaat over de veiligheid van burgers'

Een anonieme klokkenluider heeft kritiek geuit op de communicatie bij de politie. Het communicatienetwerk C2000 kampt volgens hem met zoveel problemen dat er slachtoffers gaan vallen. Agenten op straat kunnen in een crisissituatie niet vertrouwen op dit netwerk volgens hem.

politie

Het nieuwe communicatienetwerk is in 2020 in gebruik genomen. Het is een geheel nieuw systeem die af moet rekenen met de ouderdomsklachten van het vorige netwerk dat in 2004 werd geïntroduceerd. De klokkenluider laat aan NU.nl weten dat het nieuwe systeem nog veel slechter is dan het vorige.

Sinds het nieuwe communicatiesysteem in gebruik is, komen er veel klachten binnen vertelt de anonieme politiemedewerker. De problemen zouden zo groot zijn dat het zelfs niet meer mogelijk is om ze nog op te lossen.

Politieagent Peter de Leeuw bevestigt de problemen rondom het communicatienetwerk in gesprek met NU.nl. Als lid van de politievakbond ACP sprak hij met het nieuwsmedium. Daar wil hij naar eigen zeggen maar één ding mee bereiken en dat is dat de problemen worden opgelost: "Dit gaat over de veiligheid van burgers, collega's en mijzelf."

Problemen vanaf het begin

Vanaf het begin zouden er al problemen zijn met het systeem. Dat begon al bij de leverancier. Volgens de klokkenluider deed de leverancier zich voor als een partij met veel ervaring, maar dat was niet zo.

Het gevolg hiervan is dat de politie nu een slecht communicatienetwerk heeft met veel problemen. Zo zou de leverancier niet alle afspraken zijn nagekomen: "In 2020 had bijvoorbeeld al een nieuw meldkamersysteem in gebruik genomen moeten worden", vertelt de anonieme politiemedewerker. "Dat systeem is pas dit jaar geleverd en de ingebruikname is op veel plekken weer teruggedraaid, omdat het te veel problemen geeft."

De eigenaar van het netwerk is het ministerie van Justitie en Veiligheid. Een oorzaak van de problemen is volgens het ministerie de veranderde omgeving sinds de aanbesteding van het netwerk. Zo zouden zonnepanelen en nieuwe bebouwing leiden tot verminderde dekking en problemen met de verbinding.

Bij de ingebruikname van het systeem in januari 2020 was het oude netwerk nog in de lucht. Mochten er problemen zijn, dan kon de overgang nog afgeblazen worden. De medewerkers die met de migratie aan het werk waren adviseerde toen al om de overgang niet door te laten gaan. Met dat advies werd echter niks gedaan: "In Den Haag was de champagne waarschijnlijk al opengetrokken, dus van hogerhand kwam de opdracht om door te gaan", laat de klokkenluider weten. "Het oude netwerk is daarna uitgezet. Daarmee was er geen weg meer terug." Het ministerie ontkent dit en laat weten dat er geen situatie is geweest waarin het beter was om de overgang af te blazen.

Oplossing

Het ministerie laat weten dat ze momenteel bezig zijn om de problemen op te lossen. De walkietalkiedienst via het mobiele netwerk moet het primaire middel worden voor de politie om met elkaar te communiceren, vertelt de klokkenluider: "Het C2000-netwerk wordt dan een back-up, maar zo is het netwerk nooit bedoeld."

Het zou volgens hem dan ook een verkwisting zijn van miljoenen euro’s aan belastinggeld. Hij hoopt dat het ministerie het nu anders gaat aanpakken: "Anders hebben we straks twee communicatienetwerken met problemen en gebreken."

De korpsleiding van de politie laat via een publicatie op Politie.nl weten dat ze er alles aan doen om de dekking van het communicatiesysteem te verbeteren. Daarbij geven ze aan dat een bereik van 100 procent niet mogelijk is: "Maar dat ontslaat ons niet van de plicht om in het belang van de veiligheid alles op alles te zetten om het bereik waar mogelijk te verbeteren."

Ook het ministerie onderschrijft dat. Zij laten via een woordvoerder weten dat dit dossier een hoge prioriteit heeft voor de minister van Justitie en Veiligheid.

Misdaad
  • Nu.nl, Politie.nl
  • Adobe Stock