Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Beloning

Wat levert zo'n gouden misdaadtip op? Dit zijn de 7 hoogste beloningen

Waar houdt de meest gezochte crimineel van Nederland, Bolle Jos, zich schuil (200.000 euro)? Wie heeft de moord op het onschuldige 13-jarige kind Sedar Soares op zijn geweten (40.000 euro)? En welke in het zwart geklede man met een bivakmuts schoot de 54-jarige Frank Kerssens dood (20.000 euro)? Een overzicht van de zeven hoogste beloningen die het Openbaar Ministerie (OM) heeft openstaan. En: waarom de kans groot is dat ze nooit worden uitgekeerd.

De kans dat Gaston of Winston Gerschtanowitz plotseling met een cheque van de Nationale Postcode Loterij op de stoep staat, is natuurlijk verdomd klein, maar wie als oplettende burger zijn ogen en oren openhoudt, kan zomaar op een dag ook op heel andere manier een aardig zakcentje verdienen. Door een moord op te lossen of een schuilplaats van een voortvluchtige crimineel te ontdekken.

Afgelopen februari gebeurde dat nog, in de zaak van de toen nog voortvluchtige Minh Nghia V. (49), ook wel bekend als ‘Lucky’. Hij is de man die ervan verdacht wordt dat hij op een parkeerplaats bij een winkelcentrum in Zwijndrecht zijn 38-jarige ex-partner en haar 66-jarige moeder op klaarlichte dag heeft neergeschoten. Direct na die gruwelijke schietpartij, waarbij zijn ex-schoon-moeder triest genoeg komt te overlijden en zijn ex-partner zwaargewond raakt, opent de politie een klopjacht op hem. Omdat V. zich verrassend goed schuil weet te houden, looft het Openbaar Ministerie al snel een forse beloning uit, van 30.000 euro, voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie.

Wie schoot de 13-jarige Sedar Soares dood? € 40.000,-

Vanaf dat moment verandert het politiebureau in een soort callcenter. Er stromen meer dan honderd tips binnen, waarvan de meeste volstrekt waardeloos blijken. Op een doordeweekse middag kammen agenten met kogelwerende vesten bijvoorbeeld tevergeefs twee scholen in Deventer uit. Na het bestuderen van de camerabeelden blijkt dat er hooguit iemand in beide scholen is geweest die veel op V. lijkt.

Gelukkig komen er ook tips binnen die wél blijken te kloppen. Twee oplettende burgers geven aan de politie cruciale informatie over V.’s verblijfplaats door. Hebben ze V. stomtoevallig in een supermarkt boodschappen zien doen? Liepen ze hem op straat pardoes tegen het lijf en zijn ze hem stiekem gevolgd? Daarover houdt het OM zijn kaken stijf op elkaar, maar zeker is dat deze tips hebben geleid tot de doorbraak.

Na vijf weken op de vlucht te zijn geweest, wordt V., op zaterdag 25 februari rond 12.30 uur, op de Kethelbrug bij het centrum van Schiedam door een arrestatieteam uit een geparkeerd busje gesleurd en in de boeien geslagen. De 30.000 euro die openstond, wordt over de twee tipgevers verdeeld. Ka-ching!

Wie waren de aanslagplegers in Waalre? € 50.000,-

Zelden uitgekeerd

Of je nu een doodgewone burger bent die stomtoevallig de schuilplaats van een verdachte ontdekt, of een getuige die al jarenlang weet wie de moordenaar in een cold case is, met het helpen oplossen van strafzaken valt dus zomaar een flinke zak geld te verdienen. Maar het gekke is: in de praktijk gebeurt dat eigenlijk zelden. In Nederland gebeurde het slechts één keer eerder dat er zo’n hoog bedrag als in de zaak van V. werd uitbetaald. Dat was in 2013, toen een gouden tip leidde tot de oplossing van de gruwelijke dubbele moord in 1997 op een ouder echtpaar uit Amsterdam, Henk Opentij en Mary Run.

Het merendeel van de beloningen blijft op de plank liggen. Vanaf 2010 tot en met 2022 heeft het OM voor de oplossing van 526 ernstige zaken in totaal 7,3 miljoen euro aan beloningen uitgeloofd. Slechts 106.000 euro daarvan is daadwerkelijk uitgekeerd, in twaalf zaken: da’s nog geen 2 procent! Het uitloven van een beloning leidt dus in zeldzaam weinig gevallen tot het gewenste resultaat.

Daar staat tegenover: baat het niet, dan schaadt het niet. Elke zaak waarin een beloning wél leidt tot een doorbraak in een opsporingsonderzoek of de aanhouding van een verdachte, is er één.

Zodoende blijven justitie en politie het een bruikbaar instrument vinden en valt er voor oplettende burgers en getuigen die tot nu toe hun mond hielden een aardig zakcentje te verdienen. Zoals in de volgende zeven zaken.

Waar houdt Bolle Jos zich schuil?

Zijn (bij)naam klinkt als die van een slechte volkszanger uit Amsterdam, maar justitie ziet in hem toch echt een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Bolle Jos – die in zijn paspoort Jos Leijdekkers (31) heeft staan, althans, als hij dat niet heeft vervalst – stootte afgelopen maart in de ranglijst van hoogst uitgeloofde beloningen aller tijden niemand minder dan topcrimineel Ridouan T. van de troon. Tot aan de arrestatie van T., in december 2019 in een villa in Dubai, stond op diens hoofd een recordbedrag van 100.000 euro. Datzelfde bedrag gold ook voor de in februari 2020 in Colombia opgepakte rechterhand van T.:Saïd R.

Waar houdt Bolle Jos zich schuil? € 200.000,-

Sinds maart 2022 stond op het hoofd van de voortvluchtige Bolle Jos een prijs van 75.000 euro, maar na een jaar heeft het OM de beloning voor de gouden tip die leidt tot zijn arrestatie verhoogd naar 200.000 euro. Voor veel mensen natuurlijk een astronomisch bedrag, maar of het genoeg is om de meest gezochte crimineel van Nederland erbij te lappen en de rest van je leven over je schouder te moeten kijken, is natuurlijk de vraag. Behalve van grootschalige cocaïnehandel en het witwassen van de criminele opbrengsten van deze business denkt het OM namelijk ook dat Bolle Jos verantwoordelijk is voor de verdwijning van Naima Jillal, een van de weinige vrouwen die zou zijn doorgedrongen tot de Nederlandse top van de cocaïnehandel en bekendstaat als de ‘Godmother of coke’. Sinds zij in oktober 2019 in een auto stapte, is er niets meer van haar vernomen. Over zijn rol in deze zaak wil de politie Bolle Jos dolgraag in een verhoorkamer figuurlijk doormidden zagen, maar onbekend is dus waar hij momenteel verblijft.

Bestel Panorama online of check de artikelen via Blendle.

Onlangs publiceerde De Telegraaf dat hij in Turkije al een keer zou zijn aangehouden, maar dat hij door treuzelachtig optreden van de Nederlandse autoriteiten weer is vrijgelaten. Mocht u dus binnenkort toevallig op vakantie gaan naar een all inclusive-resort aan de Turkse kust, houd uw oren en ogen dan open.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het nu in de nieuwste Panorama of check het via Blendle!

Misdaad
  • ANP, ADOBE STOCK