Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Functie elders? Omtzigt start eigen partij, 'wordt direct de grootste'

Heel in politiek geïnteresseerd Nederland zat al maanden op het puntje van z'n stoel, maar eindelijk heeft 'dossiervreter' Pieter Omtzigt de knoop doorgehakt: hij start een nieuwe partij.

Omtzigt

Als CDA-Kamerlid was Pieter Omtzigt een dossiervreter pur sung. Iemand die zich vastbeet in een kwestie, de boel tot in de puntjes uitzocht en vervolgens het kabinet bestookte met pittige Kamervragen. Maar het huwelijk tussen de kritische politicus en de christendemocraten liep op de klippen.

Dit na de kwestie 'functie elders' en een aantal gelekte notities waarin de toen nog CDA'er felle woorden had voor zijn eigen partij. Hij voelde zich onveilig en hij zou zelfs zijn uitgescholden voor 'teringhond' en 'psychopaat' door nota bene zijn eigen partijleden. Kortom, de situatie was onhoudbaar.

Wat volgde is een periode waarin Omtzigt als zelfstandig Kamerlid zijn werk voortzette. Ook was de politicus enige tijd uit de running wegens een burn-out.

Nieuwe partij

Maar toen het kabinet klapte, waren alle ogen ineens weer op Omtzigt gericht. Want wat zijn de plannen van de Twentse 'dossiervreter'? Sluit hij zich aan bij een bestaande partij? - er waren bijvoorbeeld gesprekken met BBB. Verlaat hij de politiek? Of gaat hij toch de strijd aan met een eigen partij?

Inmiddels is duidelijk dat hij voor het laatste gekozen heeft. Zijn partij heet Nieuw Sociaal Contract, zo maakte hij bekend in dagblad Tubantia. De partij bestaat officieel sinds afgelopen weekend en draagt dezelfde naam als het boek dat Omtzigt in 2021 publiceerde.

Een inhoudelijk plan met partijpunten is er al, een kandidatenlijst nog niet. Wel is de oud-CDA-man al met een aantal personen in gesprek en komt er een oproep voor nieuwe mensen om zich aan te melden. Speerpunten van de partij zijn 'een nieuwe bestuurscultuur', het optuigen van een 'grondwettelijk hof' en het kiesstelsel hervormen. Problemen die Omtzigt met zijn partij wil oplossen zijn onder meer het woningtekort en armoede in Nederland. Wel bekend: de partijvoorzitter van Nieuw Sociaal contract, dat wordt namelijk Hein Pieper, net als Omtzigt een oud-CDA'er. Pieper is ook al voorzitter van de stichting die geld inzamelt voor Omtzigts politieke plannen.

Geen premier

Het was al langer duidelijk dat Omtzigt het enorm goed doet bij veel Nederlanders. Hij zou zelfs direct de grootste kunnen worden van het land, aldus diverse peilingen. Toch ziet Omtzigt dat zelf als een risico, schrijft de NOS.

"Dit land heeft geleerd van wat er met LPF en Forum voor Democratie is gebeurd", aldus de politicus. "Dus nee, we willen niet in een keer naar 46 zetels, maar een partij beginnen met verantwoorde groei."

Ook wil hij geen premier worden, maakt Omtzigt duidelijk. Hij wil gewoon de Kamer in om daar aan de slag te gaan als fractievoorzitter.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Regiofotografen