Er zit namelijk een hele serieuze boodschap achter de elf bordjes, waar namen op staan als: 'Cokesingel' in plaats van Coolsingel, 'Nakstraat' in plaats van Rakstraat en 'West-Snuifkade' in plaats van West-Kruiskade. Het lijkt een grappig idee, maar de borden maken deel uit van een bloedserieuze campagne tegen drugsgebruik.
Op de nieuwe en tijdelijke straatnaamborden staat een QR-code. Wanneer een voorbijganger deze scant, krijgt diegene informatie over de mogelijke gevolgen van drugsgebruik, maar ook over drugsgerelateerd geweld zoals explosies en schietpartijen in de Maasstad.
Studenten
Echter is het nog maar de vraag hoeveel van die codes überhaupt nog aan de lantaarnpalen hangen, want onder studenten is de jacht op de borden inmiddels geopend. Zo zouden de 'Nakstraat' en 'West-Snuifkade' allang een plaatsje hebben gekregen aan de muur in een studentenwoning.
Het regionale RTV Rijnmond vroeg vier studenten in de Rakstraat, die inmiddels was omgetoverd tot 'Nakstraat', of ze het vermiste bord hadden gezien. De jongens moesten erom lachen en lieten weten dat het bord door een andere student werd meegenomen.
Volgens de regionale omroep worden de nieuwe straatnaamborden onder deze groep gezien als 'heuse trofeeën'. Studenten lijken allemaal op jacht te zijn. "De Ketastraat, is die er nog? Dan moeten we echt even een inbussleutel meenemen, dan kunnen we het even losschroeven."
Geen verrassing
Dat de borden gejat worden, komt niet als een verrassing. Ondanks het feit dat de gemeente Rotterdam de borden zo'n twee weken wilde laten hangen, hadden medewerkers die de bordjes woensdag ophingen al hun twijfels. "We vermoeden dat het collectorsitems worden", aldus één van hen tegen RTV Rijnmond.
Hoeveel van de elf drugsstraatnaamborden er nog hangen en hoeveel er gejat zijn, is nog onduidelijk. Voor de liefhebbers nog wél even een overzichtje van alle creatief bedachte bordjes die in de Maasstad zouden moeten hangen:
- Coolsingel: Cokesingel
- Laan op Zuid: Lijn op Zuid
- Rakstraat: Nakstraat
- West-Kruiskade: West-Snuifkade
- Emmalaan: MDMA-laan
- Burgemeester Oudlaan: Burgemeester Out-laan
- Wijnhaven: Lijnhaven
- Zuidplein: Snuifplein
- Ketenstraat: Ketastraat
- Groene Hilledijk: Groene Pillendijk
- Peppelweg: Pepweg
Goede campagne en leuk bedacht. Helaas in de uitvoering wat minder...
En nu maar hopen dat mensen op de studentenfeestjes de QR-code alsnog gaan scannen. Is de campagne in ieder geval niet helemaal voor niets geweest.
- RTV Rijnmond, Gemeente Rotterdam
- YouTube Gemeente Rotterdam