Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Iceman onder vuur: gaat Wim Hof definitief kopje-onder?

Nee, hij kan niet over water lopen. Maar verder heeft Wim Hof alles wat een messias moet hebben: duizenden volgelingen, onwerkelijke geneeskracht én een weelderige baard. Met zijn theorie dat vrieskou in combinatie met ademtechnieken het lichaam geneest, heeft de man die blootsvoets de Kilimanjaro beklom de wereld aan z’n voeten gebracht. Maar nu ligt hij onder vuur en wordt hem de dood van dertien mensen in de schoenen geschoven. Gaat de Iceman kopje-onder?

Wim Hof

67miljoen dollar. Dat is het bedrag dat Wim Hof moet betalen aan de nabestaanden van een puber die door de ademhalingstechniek om het leven zou zijn gekomen. Althans, dat eist de vader van de 17-jarige Madelyn Metzger, die in Californië op 10 augustus 2022 omkwam nadat ze in het zwembad de techniek van Hof eigen probeerde te maken.

Ook de Nederlandse ex-topzwemster Madelon Baans had slechte ervaringen: zij stuurde onlangs een tweet met de tekst: “Heftig! Ik deed ooit 1 keer mee aan zo’n ademhalingsoefening op een evenement (onder begeleiding) en raakte bewusteloos. De laconiekheid waarmee toen ‘gehandeld’ werd was voor mij reden er nooit meer iets van te willen weten.” En zo komen er steeds meer berichten naar buiten die langzaam maar zeker het imperium van de Iceman lijken af te brokkelen.

En een imperium heeft ie, onze Wim. Zijn vermogen wordt geschat op zo’n 12 miljoen euro. Dat is nog geen vijfde van het bedrag dat van hem geëist wordt, maar het is in ieder geval een stuk meer dan de 7 euro die hij per uur verdiende toen hij nog in een bestelwagen post rondbracht. Dat was in 2015 nog het geval en amper zes jaar later maakte zijn bedrijf Innerfire 4,5 miljoen winst. En waarmee? Met het verkondigen van Het Woord. Nee, niet Gods Woord. Hoewel de helft van een eeneiige tweeling opgroeide in een katholiek nest met negen kinderen, ontwikkelde hij vooral zijn eigen religieuze cocktail. Hof was amper 12 jaar toen hij zich al bezighield met allerlei culturen en talen, maar ook met vormen van esoterisch gedachtengoed en religies, waaronder boeddhisme, hindoeïsme en natuurreligies van indianen en het Afrikaanse nomadische Masai-volk.

Wim Hof heeft ook weleens een shirt aan.

Wim Hof Methode

Hij ging zich steeds meer verdiepen in de gebruiken en tradities van andere culturen, totdat het koude water en de menselijke wil hem te pakken kregen. Hof raakte ervan overtuigd dat mensen hun zenuwstelsel konden beïnvloeden met hun geestelijke vermogens. Hof, die inmiddels zes kinderen heeft bij drie verschillende vrouwen, ontwikkelde een manier waarop mensen beter bestand tegen kou zouden zijn, de Wim Hof Methode. Hij veronderstelt dat het lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bij lage temperaturen meer bruin vetweefsel te activeren om meer lichaamswarmte te produceren. De latere goeroe ontwikkelde een leermethode voor het beïnvloeden van het zogeheten cardiovasculaire systeem. We hebben het hier over de bloedsomloop.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

In zijn methode combineert de geboren Limburger (Sittard, 20 april 1959) ademhalingstechnieken met de overtuiging dat het lichaam meer kan dan gedacht, met koude-trainingen die bestaan uit een geleidelijke gewenning aan koude omgevingen. Zijn techniek helpt om vanuit je zenuwstelsel warmte te genereren door middel van je wil en ademhaling.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Entertainment
  • ANP, wimhofmethod.com, NL Beeld, Netflix