Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Studio zet speelfilm Wim Hof in ijskast na vernietigende publicatie over huiselijk geweld

Hij wordt door menigeen op handen gedragen en er komt zelfs een speelfilm over 'Iceman' Wim Hof. Maar de Volkskrant lijkt nu roet in het eten te gooien.

Hof

Wim 'The Iceman' Hof maakt internationaal furore met zijn zelfhulpmethode. Hollywood-sterren zweren bij zijn ademhalingstechnieken, koudetrainingen en andere oefeningen, waarmee je, volgens Hof dan, een beter immuunsysteem en betere mindset krijgt. Hof verdiende er letterlijk miljoenen euro's mee en niks leek de gezondheidsgoeroe in de weg te staan. De Britse productiemaatschappij Genesius Pictures maakte enige tijd terug zelfs bekend met een speelfilm bezig te zijn over Wims leven. Een 'inspirerend en ontroerend' verhaal met Joseph Fienne in de rol van Hof.

Maar dat project is even in de ijskast gezet. Aanleiding daarvoor is een zeer pittig Volkskrant-stuk, waarin Wims ex-vrouw en zoon een hele andere kant van 'The Iceman' beschrijven. Hof zou jarenlang zijn gezin fysiek én psychisch mishandeld hebben. Voor de Britse productiemaatschappij is de ernst van de aantijgingen reden genoeg om de productie stop te zetten, zo laat Genesius Pictures.

Zeer ernstige beschuldigingen

Eigenlijk bracht de filmmaatschappij zelf het balletje aan het rollen, door enige tijd terug Wims ex-vrouw en zoon te benaderen. Die wilden echter niks met de film te maken hebben. Sterker, ze walgden van het idee dat Hof een speelfilm krijgt waarin hij zou worden opgehemeld. Daarom stapten ze naar de Volkskrant om hun verhaal te doen. En dat heeft behoorlijk wat losgemaakt.

Wim Hof wordt in het artikel neergezet als een monster, dat jarenlang zijn eigen gezin terroriseerde. Huiselijk geweld, seksuele manipulatie, mishandeling, drankmisbruik. Alles komt aan bod in de publicatie.

Hofs ex beschrijft zelfs hoe Wim haar mishandelde terwijl ze zwanger was. Hij zou geprobeerd hebben haar in haar buik te schoppen, dronk veel en werd daar nog agressiever van. "Hij gaf me een klap in mijn gezicht", aldus de vrouw. Ook anderen, onder wie hun zoon, beschrijven Hof als iemand die zijn handen niet thuis kon houden.

Om de verhalen te ondersteunen worden meerdere documenten aangehaald. Zo werd Hof in 2012 veroordeeld voor het mishandelen van zijn stiefzoon. En ook in een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming (2015) zou de 'Iceman' worden neergezet als een duister figuur, die zijn kind behoorlijk veel psychisch geweld heeft aangedaan. Volgens de Volkskrant besloot de rechtbank daarom dat Hof ook geen recht meer had op omgang met zijn zoon. Daarnaast heeft de krant een aangifte wegens de mishandeling door Hof van een eerdere partner ingezien.

De goeroe heeft inmiddels gereageerd op het artikel. Hij zet de verhalen weg als fictie en ontkent gewelddadig te zijn. Zijn ex is volgens Hof 'op oorlogspad' en de beschuldigingen komen voort uit 'bitterheid en jaloezie'.

Nieuws
  • NOS
  • NL Beeld / Harold Versteeg