De Douane heeft tot nu toe in 2023 zo’n 30.000 kilo coke onderschept. Dat is 33% meer dan vorig jaar rond deze tijd. 4500 kilo van het witte poeder werd de afgelopen weken gevonden in de haven van Vlissingen. Dat is al meer dan in heel 2022.
In 2022 werden er ruim twintig ‘uithalers’ aangehouden in de Vlissingse haven. Dit jaar zijn dat er al 31. “Dat is best een fors aantal voor zo'n kleine haven”, vertelt Chris Mels van de douane tegenover de NOS. De uithalers komen zelf meestal niet uit Zeeland, maar elders uit het land. Mels ziet dat Vlissingen een gewilde haven kan worden voor drugssmokkel: “We zien dat Vlissingen mogelijk populairder wordt ten opzichte van Rotterdam en Antwerpen.”
In Vlissingen worden vier schepen uit Zuid-Amerika per week gelost. Deze schepen vervoeren met name bananen. De cocaïne is dan verstopt tussen het fruit in de koelcontainer op het schip. Een enkele maal worden de drugs voor de kust overboord gegooid om op te pikken. De douane is extra gaan controleren, ook bij fruitbedrijven. Dat leidt tot meer vangsten. Ook in Rotterdam is namelijk meer gevonden dan vorig jaar.
Politie
Niet alleen de douane steekt meer energie in het tegengaan van drugssmokkel. Ook de politie draagt een steentje bij. Zo hebben de havens van Vlissingen, Borsele, Terneuzen en Moerdijk een eigen zeehavenpolitie zoals Rotterdam dat ook heeft. Het team bestaat uit 25 agenten, rechercheurs en analisten. Het plan is om het aantal medewerkers te verdubbelen. De politie laat weten dat een specialistisch team belangrijk is om te voorkomen dat de drugssmokkel van de havens in Rotterdam en Antwerpen zich niet verplaatst naar kleinere havens. In 2020 concludeerde onderzoeksbureau TNO dat de havens van Vlissingen en Moerdijk vatbaar zijn voor criminaliteit.
De afgelopen jaren zijn in Vlissingen meerdere omgekochte havenmedewerkers gearresteerd: “Criminelen kijken welke bedrijven zij interessant vinden om mensen bij te ronselen om bepaalde activiteiten uit te voeren”, vertelt Eric Nagelkerke, Teamchef bij de zeehavenpolitie tegenover Omroep Zeeland. De burgemeester van Borsele, Gerben Dijksterhuis, vertelde vorige week bij de start van de zeehavenpolitie dat de havens veiliger worden gemaakt: "Denk aan meer hekken, betere camera's en betrouwbare toegangscontrole."
100 lijntjes per 1000 inwoners
Nederland is de afgelopen jaren onder andere door de moorden op Derk Wiersum en Peter R. de Vries in de ban geraakt van drugscriminelen en hun uitwerking op de bovenwereld. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane laat in een persbericht weten dat deze drugscriminelen meedogenloos te werk gaan: “Ze ronselen minderjarigen, zetten ondernemers onder druk en maken met hun drugslabs ons platteland onveilig. Daarom moeten we drugssmokkel keihard aanpakken”
Het gebruik van cocaïne stijgt nog altijd in Nederland en Europa, blijkt uit onderzoek van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction. De Volkskrant rekende uit dat in Amsterdam op een zondag 100 lijntjes coke worden gesnoven per 1000 inwoners. Burgemeester Femke Halsema gaf in 2022 al aan dat de ‘War on Drugs’ niet werkt. Voor legalisering van de drug is echter niet veel draagvlak.
- NOS, NRC
- NL Beeld / Patrick van Emst