Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

KNVB verbiedt homofobe spreekkoren: dit worden de straffen

Komend seizoen gaan de clubs ingrijpen als er homofobe spreekkoren klinken vanaf de tribunes.

Spreekkoren

De KNVB wil ongewenst gedrag in stadions harder aanpakken. Zo wordt er inmiddels al strenger opgetreden tegen aanstekergooiers, biergooiers en eigenlijk alle soorten gooiers - als er één keer een voorwerp op het veld wordt gekeild, wordt de wedstrijd tijdelijk gestaakt. Bij een tweede keer is het einde oefening. Bovendien riskeert de dader een stadionverbod, geldboete, taakstraf of in het uiterste geval: een celstraf.

Spreekkoren

Nu lijkt de KNVB ook harder te gaan optreden bij spreekkoren waarin het woord 'homo als scheldwoord wordt gebruikt' tegen een speler of scheidsrechter. Alle clubs hebben bij een recente algemene vergadering betaald voetbal aangegeven er klaar mee te zijn. En dus wordt er straks nieuw beleid gevoerd. Vanaf het seizoen 2023/2024 al.

Dat houdt echter niet in dat de boel gestaakt wordt als één dronken supporter 'homo' roept. Wel grijpen clubs in als het spreekkoren zijn die tegen een individu gericht zijn, als ze massaal of langdurig zijn, of als ze vaak herhaald worden. In dat geval komt er een waarschuwing. Gaat het door na twee van deze waarschuwingen, dan pas wordt de wedstrijd tijdelijk gestopt. Supporters die gepakt worden kunnen een stadionverbod van maximaal anderhalf jaar krijgen.

Nieuws
  • NOS, HvN
  • Adobe Stock