doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Topfunctie bij KNVB: een potje blufpoker met Nigel de Jong

Iedere week schrijven onze Panorama-verslaggevers samen een column over wat hen opvalt in de sportwereld. Deze week: potje blufpoker met Nigel de Jong.
@media (max-width: 679px){#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04ece410 img{#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04ece410 img{#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04ece410 img{#fig-63d7e04ece410 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}

Micha Jacobs

Ik wist niks van poker, maar des te meer van Duits voetbal, toen ik in 2008 naar Hamburg vloog – tegenwoordig zou je de trein pakken – om in de businesslounge van het HSV-stadion mee te doen met een pokertoernooi. Je werd in die tijd doodgegooid met pokertoernooien op tv, BN’ers rolden over elkaar heen om aan zo’n tafel te mogen zitten – hoi, Fatima! – dus ook in Duitsland, waar een of ander bedrijf een pokertoernooi had bedacht voor supporters en spelers van Bundesliga-clubs. Daar deed ook HSV aan mee waar Nigel de Jong destijds buffelde op het middenveld. Vergeet niet: dat was twee jaar vóórdat hij zijn noppen in de borstkas van Xabi Alonso plantte tijdens die WK-finale in Johannesburg.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Ik volgde Nigel voor een verhaal dat ik de kop Nigel pakt wéér een paar kaarten! meegaf. In de businesslounge zaten naast Nigel ook Mladen Petric, de Kroatische spits van toen, en zo’n honderd HSV-supporters; sommigen droegen hun vertrouwde mouwloze spijkerjasje met emblemen op de rug die verdronken in decennialange voetbaltraditie.

Petric omschreef de pokeraar De Jong als ‘een rollercoaster’: “Zo heeft ie alles en zo heeft ie niks.” Een pokertalent? Petric schudde resoluut met zijn hoofd.

Ik moest er vorige week aan denken toen de KNVB Nigel aanstelde als onze nieuwe directeur topvoetbal. Nigel geen pokertalent? Hoe word je anders een van de belangrijkste personen in het Nederlandse voetbal als je niet eens je UEFA-managementdiploma hebt behaald en niks noemenswaardigs in het voetbal hebt gedaan nadat je in 2021 je voetbalcarrière beëindigt, in f•ckin’ Qatar nota bene? Ja, een beetje tussen Qatar, Engeland en Nederland pendelen waar je voor Viaplay en ITV als analist je licht mag laten schijnen op een paar potjes, maar analistje spelen kunnen Clarence Seedorf, Ruud Gullit en Rafael van der Vaart ook. En die laat je ook niet ons voetbalbeleid bepalen, of zie ik iets over het hoofd?

Nigel is all-in gegaan tijdens een potje blufpoker, dat kan niet anders, en de KNVB is er vol ingestonken. Nu zul je mij niet horen zeggen dat je geen topfunctie mag bekleden als je de papieren nog niet hebt – de meest succesvolle mensen ter wereld zijn zonder diploma van school getrapt – en er gaat tegenwoordig in elke sector veel talent verloren door alleen maar vijf jaar werkervaring te eisen, maar we hebben het hier niet over een plek in de bestuurskamer van Telstar. Wat denk je: overspeelt Nigel zijn hand of halen we met hem een voetbalvisionair in huis?

@media (max-width: 680px){#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04eceafe img{#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04eceafe img{#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{background: #eee;}#fig-63d7e04eceafe img{#fig-63d7e04eceafe img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}
Beeld: ANP

Edwin Struis

Het kost me heel wat – om in de terminologie van Louis van Gaal te blijven – imagineringskracht om Nigel de Jong voor me te zien in chic kostuum met stropdas achter een bureau op het KNVB-hoofdkantoor te Zeist. Als ik al aan ’m denk, en geloof me: dat is een tijd geleden, dan zie ik ’m vooral voorbijvliegen als een wat minder geslaagde uitvoering van Bruce Lee in de WK-finale van 2010 in een poging Xabi Alonso te halveren. Als er toen een VAR was geweest, had Oranje al na een half uur met een man minder gespeeld in plaats van na 109 minuten.

In die periode had hij heel sterk de neiging om zich geforceerd als een bruut te gedragen, vraag maar na bij Hatem Ben Arfa, Stuart Holden en een handvol andere slachtoffers. Bonebreaker werd hij destijds genoemd en al dat slachtwerk kostte hem in het najaar van 2010 zijn plaats in het Nederlands elftal. Terwijl hij in z’n Ajax-tijd nog als een vrije sierlijke box-to-box-speler werd omschreven, die het vooral van zijn techniek en inzicht moest hebben. Niets veranderlijker dan een mens.

Dat blijkt nu ook wel, want je vraagt je toch af hoe de KNVB bij deze beslissing gekomen is. Oké, zijn voorgangers Hans van Breukelen en Nico-Jan Hoogma blonken ook niet uit in daadkracht en visie, maar ze brachten in ieder geval nog een hoop ervaring en kennis met zich mee. De Jong weet weliswaar een hoop van horrortackles, pokerspelletjes en oldtimers, en hij mocht in dienst van een Qatarese zender het vermaledijde WK verslaan, maar we hebben de oud-international eigenlijk nooit op een interessante voetbalvisie kunnen betrappen.

Nu ontbreekt dat er ook aan bij degenen die hem hebben aangesteld, dus daar zal het niet aan gelegen hebben. Of denk je dat hij deze functie vooral heeft gekregen, à la Edgar Davids bij het Nederlands elftal, om de diversiteit binnen het voetbal een kontje te geven? Om de lastpakken van de Humphrey Mijnals-commissie tevreden te stellen? Ik sluit het niet uit, want ik kan weinig redenen bedenken om juist De Jong aan te stellen, die alle ervaring en ook diploma’s ontbeert voor deze functie. Hij heeft het geluk dat met Ronald Koeman en Andries Jonker de belangrijkste vertegenwoordigende elftallen al voorzien zijn van trainers met langlopende contracten, dus hij krijgt de tijd om deze functie onder de knie te krijgen. Maar toch, wie deze aanstelling had zien aankomen, mag voor mij een staatslot kopen.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws