Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Deze clubs kregen de afgelopen seizoenen de meeste boete's wegens supportersincidenten

De KNVB heeft bijna zes keer zoveel boetes aan voetbalclubs opgelegd in de twee seizoenen na de corona-periode dan in de twee seizoenen daarvoor.

supportersrellen

De NOS heeft onderzoek gedaan naar de sancties die voetbalclubs opgelegd kregen in de afgelopen twee compleet uitgespeelde voetbalseizoenen. Opvallend is dat er aanzienlijk meer incidenten hebben plaatsgevonden ten opzichte van de twee volledige seizoenen voor de pandemie. In totaal is er 223.375 euro aan voorwaardelijke boetes uitgedeeld in de afgelopen twee voetbalseizoenen.

Eredivisie

De Eredivisieclub die er de afgelopen seizoenen er het minst in slaagde hun supporters in toom te houden is PSV. De Eindhovenaren ontvingen in totaal 95.750 euro aan geldboetes waarvan 11.250 euro voorwaardelijk. Hopelijk heeft de club in de lichtstad nog genoeg geld over om het licht in Brabant nog te laten branden.

In dit lijstje kunnen we niet om FC Groningen heen. Het was voor de 'Trots van het Noorden' zowel in als om het veld een gitzwart seizoen. Dit kwam goed tot uiting tijdens de wedstrijd tegen Ajax. De Noordelingen waren een week daarvoor gedegradeerd en een deel van fanatieke supporters beantwoordde dit door zwarte rookbommen op het veld te gooien.

De gevolgen van deze actie waren erg groot voor de club uit Groningen. De Noorderlingen kregen een boete van 7500 euro. Ook moest de club de overige thuiswedstrijden van het seizoen zonder supporters spelen (waardoor veel inkomsten worden misgelopen) en waren Groningen-fans bij uitwedstrijden niet meer welkom. De kortetermijngevolgen van de hooligans waren dat er op de tribune doodsbange huilende moeders en kinderen waren te zien.

Dat er veel mis ging in de Groene Hel is ook terug te zien in het boete-klassement. De noordelingen kregen in totaal 50.000 euro aan boetes opgelegd waarvan 7500 euro voorwaardelijk. Hiermee staat de club tweede in het klassement voor Eredivisie-clubs. Dat is een aanzienlijk hogere positie dan op de ranglijst van de Eredivisie, maar of je daar nou zo trots op moet zijn.

De braafste jongetjes van de klas van Eredivisieclubs zijn in dit geval AZ, SC Cambuur, Excelsior, Go Ahead Eagles en Sparta. Zij kregen allemaal weinig tot geen sancties opgelegd. Al kregen sommige clubs wel één of meerdere voorwaardelijke straffen.

Eerste Divisie

De club die het totale klassement aanvoert is PEC Zwolle. De blauwvingers kregen bijna een ton aan boetes. Om precies te zijn 98.750 euro waarvan 15.000 euro voorwaardelijk. Toch sneu geld. De hoogste boetes voor de Zwollenaren hadden een bedrag van 10.000 euro onvoorwaardelijk. Wij denken dat PEC Zwolle toch trotser is op de eerste plek in de Keuken Kampioen Divisie dan de koppositie in deze lijst.

In de KKD werd Heracles Almelo tweede en in het klassement van boetes in de Eerste Divisie bezetten de Almeloërs dezelfde positie. De club uit Twente moest in totaal 60.000 euro betalen en kreeg 10.000 euro aan voorwaardelijke geldboetes.

Amateurclubs

In het onderzoek zijn ook de amateurclubs van de hogere divisie's meegenomen, dat wil dus zeggen de Tweede Divisie en de Derde Divisie. Bij de amateurclubs zijn VV Staphorst, Gemert, Harkemase Boys en Kozakken Boys lijstaanvoerder van het klassement.

De clubs kregen allemaal 3750 euro aan boetes waarvan 1875 euro voorwaardelijk. Dat is toch een leuke tweedehands auto.

Davy Klaassen

Uit het onderzoek van de NOS blijkt dat de meeste straffen werden gegeven met betrekking tot incidenten met vuurwerk. 118 keer werd een club om deze reden bestraft. Vijftig keer ging het om het gooien van voorwerpen zoals een beker bier. Het valt op dat zowel spelers als arbitrage hierdoor veelvuldig zijn geraakt. Denk maar aan de aansteker waarmee Ajax-speler Davy Klassen werd geraakt in halve finale van de KNVB-beker op bezoek bij Feyenoord.

Toch is er uit dit onderzoek ook een positieve noot te halen. Er is 'slechts' twee keer een boete gegeven voor racistische en discriminerende spreekkoren. De supporters PSV en FC Utrecht delen de twijfelachtige eer om met deze reden in het lijstje te staan. Zowel de supporters van PSV als FC Utrecht maakten oerwoudgeluiden en zongen discriminerende spreekkoren in de wedstrijd tegen Ajax. Homofobe spreekkoren zijn in dit onderzoek niet meegenomen, dit omdat de KNVB deze cijfers niet heeft gepubliceerd.

Verder kwamen er twintig keer supporters het veld op. Alle incidenten werden voor twee derde deel veroorzaakt door het thuispubliek. Een derde van de incidenten zijn de uitsupporters verantwoordelijk voor. In totaal werd er 23 keer een wedstrijd stilgelegd.

Sport
  • NOS
  • NL Beeld
  • Twitter, ESPN