Ooit iemand op de tribune zien playbacken? Wij ook niet, maar dat smoesje blijkt een succesvolle verdedigingstactiek bij stadiongangers die juridisch worden aangepakt wegens vermeende deelname aan discriminerende spreekkoren. Het Openbaar Ministerie klaagde in het AD dat meerdere verdachten wegkwamen met dat onzinnige verweer. Het staat een beetje symbool voor de strijd met voetbalvandalen. De KNVB en justitie maken jacht op lieden die het voetbal misbruiken om zich te misdragen, dat valt alleen maar toe te juichen, maar beide apparaten hebben nog niet de juiste toon te pakken. Het is een beetje alsof met een mitrailleur op mieren wordt geschoten, terwijl de échte raddraaiers vrijuit gaan. “Er is geen logica in te ontdekken,” zei de in stadionverboden gespecialiseerde advocaat Marc Houben. “Als je iemand mishandelt of brandsticht krijg je 36 maanden, bij groepsbelediging tien jaar.”
Stadionverboden houden bij de rechter dan ook lang niet altijd stand. Complicatie voor veel gestraften: de gang naar de rechter kost meestal duizenden euro’s. Maar wie desondanks toch een poging waagt, heeft veel kans op succes. Dan gaan het niet om raddraaiers waarover u vorige week in deze rubriek kon lezen, Vitesse-hooligans die tegen Feyenoord het veld opkwamen, maar om mensen die dus bijvoorbeeld meezingen met discriminerende liedjes. Advocaat Houben: “Dit zijn niet de zware jongens waarover je in de media leest.”
Misschien moeten de KNVB en het OM even terug naar de tekentafel om een nieuwe tactiek te bedenken. Want voor de échte hooligans is wat ons betreft geen straf te zwaar.
- NL Beeld E.A.