Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Criminelen doen zich voor als politieagenten en pakken tienduizenden euro's

De mannen komen in een witte BMW naast het doelwit rijden, halen een 'politie stopbordje' tevoorschijn en beroven de slachtoffers vervolgens. Het zou vooral gaan om buitenlandse autohandelaren die slachtoffer zijn geworden van de 'agenten'.

Nepagenten

In Noord-Brabant zijn criminelen behoorlijk wat rijker geworden afgelopen maart. De slachtoffers van de boeven? Autohandelaren uit het buitenland. Waarschijnlijk een bewuste keuze, want Nederlanders zouden vrijwel direct herkennen dat het hier niet gaat om de echte politieagenten uit ons land.

Tienduizenden euro's

De criminelen gaan voor zover bekend elke keer op dezelfde wijze te werk. Eerst rijden ze in een opvallende witte BMW naast hun doelwit en laten ze een stopbordje met 'politie' erop zien. Dit komt over als een 'normale controle' door de politie op de weg. Vervolgens laat het slachtoffer, zoals dat normaal gesproken ook gaat, de nodige identificatiepapieren en het rijbewijs zien. Dan gebeurt er iets ongebruikelijks: de zogenaamde agenten vragen aan het doelwit of er drugs of geld aanwezig is. Wanneer er geld aanwezig is, wordt dit ingenomen door de 'politie'.

Op deze manier nemen de criminelen in totaal vijf slachtoffers te grazen in Veghel, maar ook in Sint Hubert en Uden. Bij elkaar hebben de mannen 67.000 euro buit gemaakt. Allemaal onschuldige mensen die een auto kwamen kopen of verkopen.

Vuurwapens

Bij een Roemeen in Sint Hubert gaat het alleen niet zoals gepland voor de overvallers. Het slachtoffer vindt het toch wel vreemd wanneer de 'politieagenten' vragen of de Roemeen drugs of geld bij zich heeft. Wanneer hij aangeeft dat hij alleen geld bij zich heeft, moet hij dat van de zogenaamde agent afgeven. De Roemeen zegt vervolgens het alleen af te willen geven op het politiebureau en anders niet. Dit is niet het antwoord waar de criminelen op hopen. Ze halen vuurwapens tevoorschijn en beroven het slachtoffer op gewelddadige wijze van zo'n 16.000 euro. De autohandelaar heeft op het moment van de beroving zo'n bedrag bij zich omdat hij, net als andere slachtoffers, onderweg is om auto's te kopen.

Opsporing Verzocht

In het programma Opsporing Verzocht hebben ze gisterenavond beelden laten zien van de mogelijke overvallers. Deze beelden zijn gemaakt door de auto van een slachtoffer waarbij het snode plannetje niet doorging. Deze bestuurder blijkt niet interessant, wanneer hij aangeeft niet veel geld bij zich te hebben. Wat de criminelen dan niet weten, is dat ze wel op camera staan van de auto, en op bewakingscamera's in de buurt. Ook is de bestuurder gefilmd bij het afrekenen na het tanken.

De witte wagen heeft een gestolen nummerplaat uit Drachten (Friesland) op hun auto zitten, maar ook een Duitse milieusticker. Hierdoor heeft de politie het idee dat de auto veel in Duitsland rijdt of heeft gereden.

Misdaad
  • Omroep Brabant, de Telegraaf
  • NL Beeld / Regiofotografie, Opsporing Verzocht