Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
curacao

Curaçao: elke dag een gewapende beroving, elk jaar 25 moorden

Curaçao is een van de populairste bestemmingen voor Nederlanders buiten Europa. Ook BN’ers hebben er de tijd van hun leven, als ze tenminste niet te grazen worden genomen door criminelen. Het eiland heeft dus twee gezichten. De luxe-resorts, maar ook de overvallen, autodiefstallen en moorden.

Curaçao wordt ieder jaar overspoeld door Nederlanders. Vorig jaar waren dat er maar liefst 237.654, onder wie veel BN’ers, zoals Jan Joost van Gangelen en Jeroen van der Boom, die een dag rondhingen op het strand van het Blue Bay Curaçao Golf & Beach Resort, waar je 50 euro mag neertellen voor entree en een strandbedje. Acteur Walid Benmbarek van Mocro Maffia was op het eveneens betaalde maar voordeliger strand van Porto Mari, terwijl Curaçao voor de meeste Nederlanders synoniem staat voor de baai Jan Thiel. Daar waren zangeres Elise van der Horst, Najib Amhali, Irene Moors, Kees Tol, Tino Martin en Gerard Joling rond de jaarwisseling, waar laatstgenoemde twee gratis vakantie vierden omdat ze er op oudejaarsavond optraden. Joling zit rond die tijd al jaren in het LionsDive Beach Resort, direct aan het strand. “Ik ben daar net een soort attractie,” zegt hij. “Dat vind ik niet erg, maar ik heb er niet altijd zin in, daarom ga ik meestal in een ander strandhotel sporten. Daar ga ik dan ook weleens een paar uurtjes aan het strand liggen.”

En dan is er nog een groepje geprivilegieerde BN’ers dat een huis op het eiland heeft. Een van de ‘oudste’ bewoners is Barry Hay, die er al sinds 2007 woont. Jarenlang had hij de meest luxueuze villa van het beveiligde resort Coral Estate, een enorm villapark met louter miljoenenhuizen, maar dat verkocht hij voor dik 2 miljoen euro om neer te strijken in een ander prijzig resort, waar hij voor eveneens zo’n 2 miljoen een nieuwe villa kocht.

De zanger van Golden Earring en zijn vrouw Sandra resideren er sindsdien op een klif aan zee. Hun zwembad ligt aan de achterkant, vrijwel boven de klif. Er staan wat palmbomen in de tuin, er is een overdekte garage met twee auto’s en hun twee honden wonen er ook, maar die moeten volgens de parkregels minstens vijf meter van de straatkant blijven. Dit om te voorkomen dat er de hele dag hondengeblaf klinkt in het chique rijkenparadijs. Het resort van de rocker heeft een fraai strand en 24 uur per dag beveiliging bij de entree. Verder zijn er een beachvolleybalveld, golf- en tennisbanen en een volledig uitgeruste sportschool. Daaraan hangt wel een prijskaartje, want de kosten voor de VvE zijn alleen al 3000 euro per jaar.

Barry geniet van het leven op het Caribische eiland. “Mijn leven op Curaçao geeft me een enorme vrijheid. Hier ben ik thuis en kan ik doen wat ik wil. Bij wijze van spreken kan ik de hele dag in mijn bed blijven liggen,” zegt hij bij LaVida Curaçao. “Op het eiland heb ik geen agenda. Ik ben pensionado en mag op Curaçao niet werken, zelfs niet in ruil voor een paar palmbomen. Ik mag hier helemaal niets. Blij toe, want diep in mijn hart heb ik een hekel aan werken. In Nederland daarentegen word ik echt geleefd. We spelen op festivals, doen onze optredens en er zijn televisieprogramma’s.”

Gerard Joling op Mambo Beach

Zijn vertrek uit Nederland was bewust. “Het was tijd om te vertrekken uit Amsterdam. Kleine dingetjes gingen irriteren. Buren die een teringherrie maakten, geschoffeerd worden door de boefjes van de straat, een boete omdat mijn dochter overstak bij een rood licht terwijl er geen mens op straat was. Ik dacht: weet je, we vertrekken gewoon. De wrede, koude winter hielp trouwens ook bij deze beslissing. Sandra en ik zijn echte koukleumen.”

Het gebeurt bij Daaibooibaai vaker dat badgasten onder bedreiging van vuurwapens worden overvallen en hun auto moeten afstaan

20 inbraken per week

Jeroen Pauw woont nog steeds op Coral Estate. Zijn villa heeft een zwembad met uitzicht op zee, een grote tuin met palapa en het is vermoedelijk zo’n 2 miljoen euro waard. Wie op het resort wil, dat een openbaar strand en restaurants heeft, moet bij de entree eerst een identiteitsbewijs laten zien. Dj Hardwell liet ook voor enkele miljoenen een huis bouwen op het eiland. Hij woont op het beveiligde Seru Boca Estate aan het Spaanse Water. Ook daar is er vertier met een prachtige 18-holes golfbaan, tennisbanen en 24 uur per dag bewaking, zowel op het terrein met eigen patrouillewagens als vanaf het water met eigen securityboten.

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Het is niet voor niets dat ze allemaal achter de hekken van een bewaakt resort zitten, want de criminaliteit op het eiland is stevig. De politie rapporteert er wekelijks hoge aantallen inbraken en overvallen. Dit jaar vinden er wekelijks twintig inbraken plaats, vier pogingen daartoe en vier inbraken in winkels. Er zijn elke week acht overvallen waarbij geweld wordt gebruikt en slachtoffers bedreigd worden met wapens. Tel daarbij vier autodiefstallen op en negen diefstallen uit auto’s. En dat op een eiland waar niet meer dan 150.000 mensen wonen, vergelijkbaar met een middelgrote stad in Nederland als Den Bosch. Daar werd in 2022 in totaal 263 keer ingebroken, evenveel als in dertien weken op Curaçao.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • Boris van Zonneveld, Solar Photo, Facebook