Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Verdachte Mohamed J.H.: 25 is het nieuwe 17

De jongeman die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar de Porsche van Antwerp-trainer Mark van Bommel probeerde te stelen, is nog maar 17 jaar. Toch is hij geboren op 21 september 1997. Rara, hoe kan dat?

Mark van Bommel

Als je oud genoeg bent om Mark van Bommel (foto) in zijn parkeergarage onder zijn appartement in Kapellen, ten noorden van Antwerpen, stilletjes op te wachten met een getrokken pistool in je hand, dan ben je volgens velen ook oud genoeg om daarvoor de consequenties te dragen.

Maar dat is nu net het probleem. Want hoe oud is Mohamed J.H.? Deze jongeman, die in beeld bij de politie kwam nadat bleek dat de tracker die onder de Porsche van Van Bommel was bevestigd een signaal gaf dat naar zijn iPhone leidde, is geboren in Somaliƫ. In de periode dat de mislukte overval plaatsvond, in oktober 2022, verbleef hij als asielzoeker in het opvangcentrum van Kapellen.

Volgens zijn advocaat tonen verschillende buitenlandse geboortebewijzen aan dat Mohamed J.H. geboren is op 21 september 2005. Dat zou betekenen dat hij minderjarig is en dus niet gestraft kan worden. Hooguit kan de jeugdrechter hem een opvoedkundige maatregel opleggen, stelt zijn advocaat.

Maar het Belgische Openbaar Ministerie denkt daar compleet anders over. Volgens de openbaar aanklager is Mohamed J.H. geboren op 21 september 1997 en dus geen 17, maar 25 jaar oud. Hij baseert zich op een botscan die Vreemdelingenzaken heeft gemaakt toen hij in 2020 asiel aanvroeg. Een nieuwe botscan zou uitsluitsel over de leeftijd van Mohamed J.H. kunnen bieden, maar een verzoek daartoe werd door de rechter afgewezen.

Eind mei komt er een einde aan alle onzekerheid. Dan vindt de inhoudelijke zitting plaats en neemt de rechtbank een beslissing over de uiteindelijke leeftijd.

Misdaad
  • ProShots