Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De brute moord op de Zwolse kickbokser Danny Nijland

Uit de editie van 5 juni 2024: eind december vorig jaar werd de 38-jarige kickbokser Danny Nijland in Zwolle doodgeschoten. Volgens justitie door de inmiddels 55-jarige Zwollenaar Aboes G., die in het verleden bij motorclub No Surrender zat. G. zwijgt tot nu toe in alle toonaarden, dus naar een motief voor de moord blijft het vooralsnog gissen. 

Danny Nijland

Op donderdagmiddag 21 december 2023 klinken er rond 15.25 uur schoten bij de Glenn Millerflat aan de Palestrinalaan in de Zwolse wijk Holtenbroek. Aan de achterkant van het gebouw wordt een man klemgereden en door meerdere kogels geraakt. Bewoners halen in allerijl hun kinderen naar binnen. Het slachtoffer wordt met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overlijdt.

Het blijkt te gaan om de 38-jarige Danny Nijland uit Zwolle, die woonde in een appartement op de zesde verdieping van de flat. In de avond arriveert een zogeheten PD-unit van de politie bij de flat: een mobiele vrachtwagen voor forensisch politieonderzoek op de plaats delict. Agenten zoeken met meerdere voertuigen in de omgeving. Ook worden er speurhonden ingezet. Een zwarte auto die vlakbij wordt klemgereden aan de Bachlaan, blijkt niets met het incident te maken te hebben. De klopjacht op de schutter resulteert dezelfde avond nog in een arrestatie van een verdachte in Maarssen, bij Utrecht. Het gaat om de dan 54-jarige Turkse Zwollenaar Aboes G., die in het verleden lid was van het Zwolse chapter van de inmiddels verboden motorclub No Surrender. G. zou door buurtbewoners zijn herkend. Daarnaast zou de schietpartij op camerabeelden zijn vastgelegd.

De Glenn Millerflat in Zwolle.

G. kwam in 2016 in het nieuws toen hij in Zwolle op zijn motor werd aangereden door een auto. Hij raakte zwaargewond aan zijn enkel bij het ongeval en moest later noodgedwongen zijn voet laten amputeren, maar de politie stelde na het ongeluk geen proces-verbaal op. Agenten verklaarden dat de auto voorrang had en vertrokken weer. Volgens G. kwam dat omdat hij een hesje droeg van No Surrender.

Later raakt Aboes G. gebrouilleerd met de motorclub, die hem in 2019 verwijt dat hij met enkele anderen zonder toestemming onder de naam ‘No Surrender - La Familia’ in Duisburg een chapter heeft opgericht. Hij zou volgens de motorclub de naam van No Surrender misbruikt hebben, zichzelf captain hebben genoemd en de colors van de club hebben gedragen. Volgens verschillende voormalig No Surrender-leden was La Familia ‘nep’.

Verdachte Aboes G.

Criminele milieu

Over een motief voor de moord op Danny Nijland is nog niets bekend. Volgens ingewijden was het slachtoffer geen grote speler in het criminele milieu, maar een ‘loopjongen die zich met veel dingen inliet, waaronder cocaïne, en aan de onderkant van de maatschappij bungelde’. In Zwolle gaan na de moord al snel geruchten rond over het mogelijke motief. Drugsschulden, een liquidatie, een giftige relatie met een vrouw. Zijn broer Roy, die al jaren in Thailand woont, zegt tegen RTV Oost: “Het is veel sensatie en speculatie. Daar hebben we niks aan. Danny kennende kan het niets anders zijn dan een uit de hand gelopen ruzie. Want van een drugsschuld of ripdeal kan eigenlijk geen sprake zijn. Daar hield hij zich niet mee bezig. Geld lenen deed hij ook niet, daar was hij veel te trots voor. Hij zou nog liever hongerlijden.”

De broers Roy (l) en Danny Nijland op een jeugdfoto.

Ook zijn er speculaties over een mogelijke ruzie in de Zwolse binnenstad, waarbij Danny Aboes G. klappen zou hebben gegeven. Die zou, doordat hij zijn voet had verloren, niet meer kunnen vechten en leidde gezichtsverlies na de vermeende vechtpartij. Hij zou in zijn eer zijn aangetast en dit niet over zijn kant hebben laten gaan. Of het waar is of niet, is onduidelijk.

Wel zegt Danny’s broer Roy in een reactie op website Boevennieuws: “Danny was geliefd bij bijna iedereen die hij ontmoette. Hij vermeed conflicten tenzij hij werd uitgedaagd, waardoor de omstandigheden van zijn tragedie nog onbegrijpelijker zijn voor degenen die hem goed kenden. De exacte reden voor de schietpartij is nog steeds een raadsel. Maar het heeft waarschijnlijk te maken met andere mensen die mensen tegen elkaar opzetten, en een klein conflict dat heel snel escaleerde tot iets heel ernstigs. De man die mijn broer heeft neergeschoten, had een been verloren bij een motorongeluk en kan niet meer vechten, dus grijpt hij waarschijnlijk meteen naar vuurwapens. Deze man was erg lange tijd lid van No Surrender als 1% member, maar hij heeft een grove fout gemaakt door zich aan te sluiten bij een nepafdeling van No Surrender genaamd La Familia, zonder toestemming van het wereldbestuur en is om die reden eruit gezet.”

‘Hij was er altijd voor zijn vrienden en familie, zonder aarzeling of oordeel, en belichaamde de essentie van onbaatzuchtigheid’

Broer Roy

Danny was in het verleden ook actief als kickbokser en vocht verschillende wedstrijden. Op sociale media is hij in 2017 als vechter te zien tijdens het toernooi Battle Events in zijn thuisstad. Hij komt - mank lopend - de rode loper op onder de klanken van de Amerikaanse rapper Tupac. In drie rondes legt hij het af tegen zijn opponent die duidelijk beter vecht en fitter is. De sfeer blijft sportief en na afloop omhelzen de twee tegenstanders elkaar.

Ook is Danny op filmpjes vechtend te zien op een kickboksgala in Steenwijk in 2014 en 2016, en ook in wat oudere wedstrijden in 2012. Daar oogt hij een stuk fitter, slanker en vecht hij in meerdere wedstrijden overtuigend en fel. Al vanaf 2004 knokt hij op amateurbasis wedstrijden in de ring. Zijn specialisatie is thaiboksen en kickboksen. Ook poseert hij in de loop der jaren op foto’s met befaamde Nederlandse kickboksers als Nieky Holzken en Ernesto Hoost. Een bekende van Danny uit Zwolle zegt in een reactie op zijn overlijden op Facebook: “Hij was een strijder, de wedstrijden die ik van hem mee had gemaakt ten tijde van de trainingen bij Pascal (Brinkman, red.), liet hij zien dat hij nooit opgaf, altijd doorknokken, en daar had ik altijd veel respect voor.”

Nijland in de ring met als tegenstander Terence van Leeuwaarde.

Roy Nijland schrijft op Facebook een emotioneel eerbetoon aan zijn oudere broer, waarin hij ook Danny’s passie voor kickboksen aanhaalt: “Van de straten van onze buurt tot het hart van de kickboksring: Danny leefde met een intensiteit die zowel inspirerend als overheersend was. Zijn reis was niet zonder zijn strijd; hij vocht met verslaving, ging elke uitdaging aan met een moed die hem meer definieerde dan de hindernissen zelf. In deze gevechten liet hij ons zien dat ware kracht ligt in het onder ogen zien van onze demonen, niet in het nooit hebben van ze. De sportschool was Danny’s toevluchtsoord, een plek waar hij zijn passie voor kickboksen transformeerde in een baken van hoop en inspiratie voor anderen. Zijn toewijding aan trainen, vooral met de jongeren, was meer dan alleen het leren van de sport. Het ging om het bijbrengen van waarden, veerkracht en vertrouwen. Danny’s nalatenschap leeft voort in elke klap die ze uitdelen, in elke uitdaging die ze frontaal tegemoetzien.”

Kleine wietkwekerij

Danny Nijland stond onder curatele. Op 6 januari 2023 werd bij een inval in zijn woning aan de Palestrinalaan een kleine wietkwekerij met negentien planten gevonden. Woningcorporatie Delta Wonen duidde het als een professionele kwekerij omdat er ook vier assimilatielampen en ventilatoren in stonden, maar volgens zijn advocaat was het een provisorische kwekerij met ventilatoren van de Action. De planten waren voor eigen gebruik. Danny kampte zijn hele leven met verslavingen en volgens ingewijden was een coffeeshop simpelweg te duur omdat hij onder bewind stond en geen geld had.

De plaats delict in Zwolle.

Na de vondst van de wietkwekerij spande Delta Wonen in maart 2023 een kort geding aan tegen de bewoner om zijn zwaar vervuilde woning te ontruimen, maar uiteindelijk mocht Danny in zijn appartement blijven wonen. Wel kreeg hij een waarschuwing van de gemeente en een boete van het OM. Tijdens het kort geding in de rechtszaal zei Danny volgens De Swollenaer: “Ik ben jong begonnen met harddrugs. In coronatijd gebruikte ik 3-MMC om van de coke af te komen. Wiet gebruik ik om rustig te worden, zodat ik weer kan slapen. Ik was denk ik 16 toen ik begon. Nu ben ik 38.” Ouder zou hij niet worden. Twee dagen voor zijn 39ste verjaardag wordt hij voor zijn woning doodgeschoten. Een betrouwbare bron meldt aan Panorama dat familieleden al heel lang zagen aankomen dat het zou gebeuren. Eén familielid zei letterlijk: “Hij wist te veel.”

Op sociale media zegt een nichtje van Danny bij een gezamenlijke foto van haar met het slachtoffer: “Bizar hoe het leven kan gaan. Vorige week nog effe een rondje gedaan in de auto samen. Even in m’n nieuwe auto vol gas door de Palestrinalaan. Altijd zulke dingen deden we… Gewoonweg gek doen en doen wat we wilden… Helaas kreeg ik vanmiddag een bizar telefoontje: je neef is neergeschoten, hij wordt gereanimeerd. Maar hulp mocht niet meer baten. Rust zacht neef! Beloof je me dat je meekijkt?”

Aboes G. in zijn No Surrender-periode.

In een post op Boevennieuws, waar het nieuws over de aanhouding van verdachte Aboes G. staat, reageert Roy Nijland op eerlijke wijze op mensen die zich cynisch uitlaten over zijn broer. “Na het tragische overlijden van Danny Nijland is het belangrijk om te herinneren wie hij werkelijk was, voorbij de schaduw van speculatie en misverstanden. Danny’s loyaliteit was onbetwistbaar, zelfs als het vaak aan de verkeerde mensen werd gegeven. Zijn toewijding aan degenen om wie hij gaf was diep en standvastig. Hij was er altijd voor zijn vrienden en familie, zonder aarzeling of oordeel, en belichaamde de essentie van onbaatzuchtigheid. Danny’s talent in het onderwijzen van kickboksen aan kinderen was opmerkelijk. Hij had een uniek vermogen om te verbinden, te motiveren en te inspireren, en verdiende hun liefde en respect.” Ook gaat hij in op een gouden ketting die Danny droeg en volgens sommigen nep zou zijn. “De ketting, een onderwerp van veel discussie, was een dierbaar geschenk uit het verleden, en echt.”

Wat bezielde Aboes G. om Danny Nijland op die decembermiddag dood te schieten? Zou het antwoord op die vraag mogelijk op 12 juni komen in de rechtszaal?

Op sociale media is te zien dat Danny hield van bepaalde spreuken, zoals bij de foto van Al Pacino uit de film Scarface, met de begeleidende tekst: ‘The streets ain’t made for everybody, that’s why they made side walks.’ Of: ‘I don’t fit in. Never did. Never wanted to. I do my own shit.’ Zijn broer Roy zegt op Facebook over Danny’s liefde voor gangsterfilms en personages die hij bewonderde: “Zijn liefde voor gangsterfilms en -boeken was niet zomaar een tijdverdrijf; het weerspiegelde zijn begrip van de complexiteit van het leven – de vage lijnen tussen goed en kwaad, kracht en kwetsbaarheid. Net als de personages die hij bewonderde, was Danny zonder excuses zichzelf trouw tot in zijn kern en een beschermer voor degenen waarvan hij hield. Ik denk dat dit de beste manier is om mijn broer in één zin te beschrijven.”

Aboes G. poserend met Henk Kuipers.

Zwijgende verdachte

In april 2024 is er voor de rechtbank in Zwolle een eerste pro-formazitting tegen Aboes G. Die is zelf afwezig, maar zwijgt in alle toonaarden, zo schrijft website 1Zwolle. Het Openbaar Ministerie gaat er vooralsnog vanuit dat G. alleen handelde. Op de bewuste decemberavond zou hij in zijn auto bij de Glenn Millerflat aan de Palestrinalaan hebben gewacht tot Danny tevoorschijn kwam. Het slachtoffer zou aan de achterkant van het gebouw op straat zijn klemgereden en vervolgens zijn neergeschoten. Danny werd volgens het OM meerdere malen van dichtbij in zijn hart en longen geraakt. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Volgens justitie is in de auto van moordverdachte G. een jas gevonden met kruitsporen en ook op zijn handen is kruit aangetroffen. De sporen moeten nog worden vergeleken met de kogelhulzen die op de plaats delict zijn aangetroffen. Het OM vond verder onderzoek naar de geestesgesteldheid van G. niet noodzakelijk.

In 2017 stond Aboes G. ook voor de rechter wegens illegale wietteelt. In zijn woning aan de Isaäc van Hoornbeekstraat in Zwolle werden in 2015 64 wietplanten aangetroffen. Dat kostte hem toen zijn huurwoning.

Echt veel is er niet bekend over de vermeende schutter. Wel zijn er verschillende filmpjes en foto’s van hem online te vinden. Op digitale sporen die Aboes G. op internet achterliet, is hij te zien in een motorhesje van No Surrender. Zo staat hij op foto’s naast oud-No Surrender-frontman Henk Kuipers, die een celstraf uitzit van 8,5 jaar voor het leidinggeven aan een criminele organisatie, afpersing en diefstal met geweld. Ook zien we G. met ontbloot bovenlijf tijdens een inwijdingsritueel om toe te treden tot de motorclub, met een fles whisky in zijn hand, en op zijn motor voor de Grote Kerk op de Grote Markt in Zwolle. Dat G. van lekker eten houdt, is klip en klaar. Op de kermis in Zwolle staat hij met een ander No Surrender-lid met een bak gefrituurde KFC-kip in zijn klauwen, op een andere foto zit hij aan de ouzo en Turkse lekkernijen met andere Zwols/Turkse leden, waaronder voormalig No Surrender-beveiliger Ayhan B., die in 2019 werd veroordeeld tot drie jaar cel. Volgens de rechtbank was B. betrokken bij de afpersing en mishandeling van meerdere ex-leden en een huisdealer van de motorclub. 

Nieuwe motorclub

Aboes G. is ook te zien als hij lachend op zijn motor met 200 km per uur over de snelweg scheurt en verkeer links en rechts inhaalt, maar hij showt ook een truc waarbij hij op straat met losse handen staand op het zitvlak van zijn motor rijdt. ‘We ride together, we die together, brother for life’, staat er getatoeëerd op zijn buik. G. is op zeker moment als treasurer (penningmeester) verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiën van het Zwolse chapter van No Surrender. Later is te zien dat hij op zijn rechterwang een tatoeage draagt. Dat gebeurt vermoedelijk als hij is overgestapt naar de nieuwe motorclub La Familia.

Zo is op zijn hesje te zien dat hij vicepresident is van het chapter ‘Midlands Original North Crew Captain La Familia’. Op een foto uit 2016 is te zien dat Aboes G. (grijze sik, grijstinten in zijn haar en oorbel) in een motorpak achter een ouderwetse typemachine zit. Aandachtig tikt hij op het apparaat een bedrijfsplan om de buurt in de Zwolse wijk Diezerpoort wat leefbaarder te maken. Zijn idee is om in de wijk een theehuis op te zetten met gezonde fastfood en een terrasje. Een deel van het theehuis zou dan gebruikt kunnen worden als sociale ontmoetingsplek met periodiek een kookworkshop en themamaand met buitenlandse gerechten. Het bericht zit vol schrijffouten.

Wat bezielde Aboes G. om Danny Nijland op die decembermiddag dood te schieten? Zou het antwoord op die vraag mogelijk op 12 juni komen in de rechtszaal in Zwolle? Op die dag staat G. terecht tijdens een regiezitting in de zaak. Of blijft hij zwijgen over het motief? Jaren geleden postte Danny Nijland een quote op Facebook met de tekst: ‘Expect the best, prepare for the worst.’ Dat laatste werd helaas zijn noodlot.

UPDATE: Aboes G. is eind november veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor de moord op Danny Nijland.

De Zwolse drugsoorlog

In 2020 publiceerde Panorama een coververhaal over de nietsontziende ‘drugsoorlog’ in de Zwolse onderwereld. Sinds een dubbele liquidatiepoging op twee Turkse broers in 2016 waren er schietpartijen over en weer tussen twee kampen in de Hanzestad. In 2019 escaleert de boel met vijf schietpartijen in ruim drie maanden tijd. 

Dieptepunt is de moord op Henk Wolters (52) in volkswijk Kamperpoort op oudejaarsdag. In mei 2022 werd de toen 46-jarige Zwollenaar Michel ‘De Gier’ B. vrijgesproken van de moord op Wolters na een eis van 27 jaar voor moord en wapenhandel. B. werd wel veroordeeld tot zes jaar cel voor verboden wapenbezit en witwassen. Hij werd gelinkt aan de vondst van een enorme ondergrondse wapenvoorraad op een bosperceel even buiten Zwolle, eind 2020.

In juni 2021 werden de Afghaanse broers Abas en Idris M. door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 19 en 13 jaar cel. Zij gaven leiding aan grootschalige drugshandel, pleegden liquidatiepogingen, beraamden moorden en gebruikten grof geweld. De destijds 27-jarige Fabienne van den R. (‘Het Meisje’) en haar 31-jarige broer Louis (‘Lowie’) kregen zes jaar en 2,5 jaar cel. Abas en Idris M. waren volgens de rechtbank de leiders van het zogenaamde ‘Ali 24/7-netwerk’, dat op grote schaal handelde in drugs als cocaïne, xtc en 3-MMC. Hun conflicten in de drugswereld losten zij met geweld op. Daarbij gingen ze planmatig en koelbloedig te werk. Ook hun eigen ‘medewerkers’ waren bang voor hen.
De werkwijze van de broers leidde tot twee moordpogingen, waarvan de eerste plaatsvond op 9 april 2016 op de Wijheseweg in Zwolle. Daarbij werden de twee Turkse broers Emin en Ali Z. in hun auto beschoten door Abas M. die in een andere auto voorbijreed. De slachtoffers raakten zwaargewond maar overleefden het.

Bij een aanslag op de Klooienberglaan in de Zwolse wijk Holtenbroek, op 26 oktober 2019, vielen ook geen dodelijke slachtoffers. De Afghaanse broers probeerden twee mannen, waaronder de Turkse Zwollenaar Emin Y., in een auto dood te schieten, maar omdat het wapen blokkeerde mislukte die moordpoging. Jaemy P. was de bestuurder van de auto van waaruit werd geschoten door Abas M. Daarnaast beraamden de Afghaanse broers volgens de rechtbank in diezelfde maand de liquidatie op dezelfde Emin Y., waarbij ze het moordwapen en een peilbaken regelden en Merdan ‘De Lange’ I. probeerden over te halen om de aanslag te plegen. Die weigerde de klus, omdat hij het beoogde slachtoffer goed kent. Verder beroofden de Abas en Idris M. in juni 2019 de Irakees R. Die werd gegijzeld, ontvoerd en zwaar mishandeld en stond doodsangsten uit toen zij hem bedreigden met een pistool. Ze vernederden het slachtoffer door hem naakt onder de douche te zetten en dat te filmen. In een bos werd hem meegedeeld dat ‘het graf al gegraven was’.

De eerdergenoemde Jaemy P. stond jaren geleden in de Zwolse rechtbank onder meer terecht voor drugshandel, de liquidatiepoging op Emin Y. en brandstichting. Hij werd in juni 2021 veroordeeld tot 34 maanden cel, waarvan 24 maanden voorwaardelijk. P. werd in september 2023 neergeschoten voor een coffeeshop aan de Van Karnebeekstraat in Zwolle. Hij raakte zwaargewond, maar overleefde de schietpartij. Net als veel andere hoofdrolspelers in de Zwolse onderwereld was ook Jaemy P. actief als kickbokser. Op sociale media is hij te zien op een foto met andere Zwolse kickboksers, waaronder Danny Nijland.

Misdaad
  • ANP, Facebook E.A.