Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

De brute moord op de Zwolse kickbokser Danny Nijland

Eind december vorig jaar werd de 38-jarige kickbokser Danny Nijland in Zwolle doodgeschoten. Volgens justitie door de inmiddels 55-jarige Zwollenaar Aboes G., die in het verleden bij motorclub No Surrender zat. G. zwijgt tot nu toe in alle toonaarden, dus naar een motief voor de moord blijft het vooralsnog gissen. 

Danny Nijland

Op donderdagmiddag 21 december 2023 klinken er rond 15.25 uur schoten bij de Glenn Millerflat aan de Palestrinalaan in de Zwolse wijk Holtenbroek. Aan de achterkant van het gebouw wordt een man klemgereden en door meerdere kogels geraakt. Bewoners halen in allerijl hun kinderen naar binnen. Het slachtoffer wordt met spoed naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij aan zijn verwondingen overlijdt.

Het blijkt te gaan om de 38-jarige Danny Nijland uit Zwolle, die woonde in een appartement op de zesde verdieping van de flat. In de avond arriveert een zogeheten PD-unit van de politie bij de flat: een mobiele vrachtwagen voor forensisch politieonderzoek op de plaats delict. Agenten zoeken met meerdere voertuigen in de omgeving. Ook worden er speurhonden ingezet. Een zwarte auto die vlakbij wordt klemgereden aan de Bachlaan, blijkt niets met het incident te maken te hebben. De klopjacht op de schutter resulteert dezelfde avond nog in een arrestatie van een verdachte in Maarssen, bij Utrecht. Het gaat om de dan 54-jarige Turkse Zwollenaar Aboes G., die in het verleden lid was van het Zwolse chapter van de inmiddels verboden motorclub No Surrender. G. zou door buurtbewoners zijn herkend. Daarnaast zou de schietpartij op camerabeelden zijn vastgelegd.

De Glenn Millerflat in Zwolle.

G. kwam in 2016 in het nieuws toen hij in Zwolle op zijn motor werd aangereden door een auto. Hij raakte zwaargewond aan zijn enkel bij het ongeval en moest later noodgedwongen zijn voet laten amputeren, maar de politie stelde na het ongeluk geen proces-verbaal op. Agenten verklaarden dat de auto voorrang had en vertrokken weer. Volgens G. kwam dat omdat hij een hesje droeg van No Surrender.

Later raakt Aboes G. gebrouilleerd met de motorclub, die hem in 2019 verwijt dat hij met enkele anderen zonder toestemming onder de naam ‘No Surrender - La Familia’ in Duisburg een chapter heeft opgericht. Hij zou volgens de motorclub de naam van No Surrender misbruikt hebben, zichzelf captain hebben genoemd en de colors van de club hebben gedragen. Volgens verschillende voormalig No Surrender-leden was La Familia ‘nep’.

Criminele milieu

Over een motief voor de moord op Danny Nijland is nog niets bekend. Volgens ingewijden was het slachtoffer geen grote speler in het criminele milieu, maar een ‘loopjongen die zich met veel dingen inliet, waaronder cocaïne, en aan de onderkant van de maatschappij bungelde’. In Zwolle gaan na de moord al snel geruchten rond over het mogelijke motief. Drugsschulden, een liquidatie, een giftige relatie met een vrouw. Zijn broer Roy, die al jaren in Thailand woont, zegt tegen RTV Oost: “Het is veel sensatie en speculatie. Daar hebben we niks aan. Danny kennende kan het niets anders zijn dan een uit de hand gelopen ruzie. Want van een drugsschuld of ripdeal kan eigenlijk geen sprake zijn. Daar hield hij zich niet mee bezig. Geld lenen deed hij ook niet, daar was hij veel te trots voor. Hij zou nog liever hongerlijden.”

De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel en is hier te bestellen.

Ook zijn er speculaties over een mogelijke ruzie in de Zwolse binnenstad, waarbij Danny Aboes G. klappen zou hebben gegeven. Die zou, doordat hij zijn voet had verloren, niet meer kunnen vechten en leidde gezichtsverlies na de vermeende vechtpartij. Hij zou in zijn eer zijn aangetast en dit niet over zijn kant hebben laten gaan. Of het waar is of niet, is onduidelijk.

Wel zegt Danny’s broer Roy in een reactie op website Boevennieuws: “Danny was geliefd bij bijna iedereen die hij ontmoette. Hij vermeed conflicten tenzij hij werd uitgedaagd, waardoor de omstandigheden van zijn tragedie nog onbegrijpelijker zijn voor degenen die hem goed kenden. De exacte reden voor de schietpartij is nog steeds een raadsel. Maar het heeft waarschijnlijk te maken met andere mensen die mensen tegen elkaar opzetten, en een klein conflict dat heel snel escaleerde tot iets heel ernstigs. De man die mijn broer heeft neergeschoten, had een been verloren bij een motorongeluk en kan niet meer vechten, dus grijpt hij waarschijnlijk meteen naar vuurwapens. Deze man was erg lange tijd lid van No Surrender als 1% member, maar hij heeft een grove fout gemaakt door zich aan te sluiten bij een nepafdeling van No Surrender genaamd La Familia, zonder toestemming van het wereldbestuur en is om die reden eruit gezet.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Bekijk 'm in de nieuwste Panorama of check het via Blendle.

Misdaad
  • ANP, Facebook E.A.