Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Crimineel platform 'Monopoly Market' opgerold: 10 Nederlanders gearresteerd

Onder de naam 'operatie SpecTor' zijn maar liefst 288 verdachten gearresteerd. Tien van hen zijn in Nederland opgepakt. De opsporingsdiensten kregen de vermeende criminelen in het vizier na het oprollen van de illegale 'Monopoly Market'.

Monopoly Market

Het gaat volgens politie.nl om een 'gecoördineerde internationale operatie', die door verschillende opsporingsdiensten in de afgelopen anderhalf jaar in negen landen werd uitgevoerd. Losse acties, waarbij de diensten onderling nauw met elkaar samenwerkten. Allemaal onder de naam 'operatie SpecTor'.

Een groot succes, kunnen we wel stellen. Tot nu toe is er voor 50 miljoen euro aan contant geld en virtuele valuta in beslag genomen. Daarnaast hebben de politiediensten de hand weten te leggen op maar liefst 850 kg drugs - o.a. 258 kg amfetamine, 43 kg coke en 43 kg MDMA - en zo'n 117 vuurwapens.

Monopoly Market

Via de website 'Monopoly Market' kwamen de diensten de verdachten op het spoor. In december 2021 werd de illegale handelsplaats uit de lucht gehaald. De site bevond zich op het darkweb, een gedeelte van het internet dat alleen via een speciale browser te bereiken is. Een soort Wilde Westen van het web, waar een stuk minder controle is en waar criminelen zich als een vis in het water voelen.

Ook op 'Monopoly Market' was dat zo. Via de digitale marktplaats verhandelden dealers en kopers drugs en andere illegale waar. Echter kregen de opsporingsdiensten de online handelsplaats in de smiezen, waarna de boel offline werd gehaald.

Maar daar bleef het niet bij. Door het oprollen van 'Monopoly Market' wisten de diensten de identiteit van tal van vermeende verkopers en kopers te achterhalen in landen als de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Maar dus ook in Nederland.

Mogelijk volgen er nog meer arrestaties.

'Signaal afgeven'

"Als politie blijven we die ontwikkelingen op de voet volgen en passen we onze technieken continu aan om slagkracht te behouden", is er te lezen op politie.nl. "Aanvullend blijven we het signaal afgeven dat criminelen zich wel anoniem kunnen wanen op het darkweb, maar dat niet zijn."

Misdaad
  • Politie.nl
  • politie.nl