Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

17 personen in Nederland opgepakt in 'Operatie Noya': inbeslagname drugs, wapens, computers

Honderden huiszoekingen in 17 landen, tientallen arrestaties en ook slachtoffers en vermeende daders in Nederland. Het is allemaal het resultaat van een grootschalig onderzoek naar de criminele handelswebsite Genesis Market.

Genesis Market

Via de website van de Nederlandse politie is bekend gemaakt dat de site 'Genesis Market' is opgerold. Gister is de digitale handelsplaats door de FBI offline gehaald. Via de website konden mensen tegen betaling de digitale identiteit van personen wereldwijd laten dupliceren. Met die data konden de kopers vervolgens gigantische schade aanrichten.

Op Genesis Market werden bovendien inloggegevens, digitale vingerafdrukken en accountgegevens verhandeld. "Zo was het mogelijk om op naam van slachtoffers zaken te bestellen en te betalen in webwinkels of in bepaalde gevallen zelfs volledige bank-, crypto-, of beleggingsrekeningen te plunderen", aldus het bericht op politie.nl.

In tegenstelling tot veel andere criminele sites bevond Genesis zich op het gewone internet, niet op het Dark Web, de krochten van het internet die niet via de normale browser te bereiken zijn. Wel kreeg je alleen toegang tot de handelsplaats als je hiervoor werd uitgenodigd, al werden er elders op het web ook uitnodigingen te koop aangeboden.

Operatie Noya

Het offline halen van Genesis is door de FBI gedaan onder de naam 'Operation Cookie Monster'. Maar ook Europol en maar liefst achttien landen - waaronder Nederland - hebben meegewerkt aan het grootschalige onderzoek naar de illegale activiteiten.

Het Nederlandse gedeelte van het onderzoek wordt 'Operatie Noya' genoemd en is volgens de Telegraaf 'het omvangrijkste cybercrimeonderzoek tot nu toe' in dit land. Zo leidde Operatie Noya deze dagen tot de arrestatie van 17 Nederlandse verdachten, 23 doorzoekingen en de inbeslagname van computers, drugs én wapens.

Schade gigantisch

Genesis Market, online sinds mei 2018, is inmiddels dus uit de lucht gehaald. Toch is de schade nu al immens, zo luidt het verhaal van de politie. Een exact bedrag wordt niet genoemd, maar de schade per persoon kan een paar honderd euro zijn, oplopend tot bijna 100.000 euro. Naar schatting is er de afgelopen jaren informatie verhandeld van zo'n 2 miljoen mensen, waaronder 50.000 Nederlanders. Via politie.nl kun je een check doen of jouw gegevens te koop zijn aangeboden.

Het onderzoek naar zowel verdachten als daders loopt nog. Mogelijk volgen er meer aanhoudingen.

Misdaad
  • Politie.nl, de Telegraaf
  • Politie