Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederlander achter cybercrime in NAVO-bunker

KOBLENZ/DRIEBERGEN (ANP) - Een 59-jarige Nederlander is vermoedelijk de drijvende kracht achter een datacentrum in een oude NAVO-bunker in Duitsland. Hij zou daar met twaalf anderen een zogeheten bulletproof host hebben gerund. Dat is een server die gebruikers uit het zicht van justitie moet houden en waarvan de beheerders meer door de vingers zien. Ook zeker drie andere Nederlanders worden verdacht van betrokkenheid.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De host werd donderdag en vrijdag in een gecoördineerde actie uit de lucht gehaald, na bijna vijf jaar onderzoek. Zeven van de dertien verdachten zijn opgepakt. Behalve de vier Nederlanders zijn het twee Duitsers en een Bulgaar. In Nijmegen is de woning van een 52-jarige man doorzocht. Daarbij is computerapparatuur in beslag genomen, maar de man is niet aangehouden. In onder meer Rotterdam hebben getuigen administratie gedeeld met de rechercheurs, aldus de Nederlandse politie.

Klanten van de host gebruikten de servers voor ondergrondse marktplaatsen. Die stonden op het dark web, het afgeschermde deel van internet. Ze handelden er onder meer in drugs, vervalste documenten, gestolen gegevens en kinderporno. Ook voerden ze cyberaanvallen uit via de servers. Eind november belaagden ze bijvoorbeeld meer dan een miljoen routers in Duitsland tegelijk.

De WallStreet Market, een van de grootste ondergrondse marktplaatsen ter wereld, stond op de servers in de bunker in Traben-Trarbach. Dat forum werd eerder dit jaar opgerold. Ook marktplaatsen met namen als Cannabis Road, Fraudsters, Flugsvamp 2.0, orangechemicals, acechemstore en lifestylepharma werden gerund vanaf de servers.