Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

9 jaar cel voor Joop M. alias 'Zebra' in undercoverzaak waarin agent zelfmoord pleegde

De Brabantse drugshandelaar Joop M. moet 9 jaar de cel in voor grootschalige cokesmokkel en witwassen. Dat heeft de rechtbank in Breda vandaag besloten. De zaak wordt gekenmerkt door het drama rondom 'infiltrant A-4265' alias 'Peter', een undercoveragent die zelfmoord pleegde.

Joop M.

Foto boven: de haven van Vlissingen

Joop M. wordt door het OM - en sinds vandaag ook door de rechtbank - gezien als belangrijke speler in een drugsnetwerk dat cocaïne via de haven van Vlissingen het land binnensmokkelde. "Hij had een essentiële rol en was verantwoordelijk voor de logistiek", aldus de rechter vandaag. Daarnaast heeft M. - in communicatie met andere criminelen 'Zebra' genoemd - zich volgens de uitspraak schuldig gemaakt aan het witwassen van zo'n 750.000 euro. De 47-jarige Joop uit Zevenbergschen Hoek is uiteindelijk veroordeeld tot 9 jaar cel.

Toch zijn het niet de gepleegde feiten van Joop M. maar vooral de undercoveroperatie met dramatische afloop wat deze zaak kenmerkt.

Infiltrant A-4265

Infiltrant A-4265, ook wel bekend onder de schuilnaam 'Peter', begint in de eerste maanden van 2020 aan zijn laatste grote operatie voordat zijn periode bij het undercoverteam Werken Onder Dekmantel erop zit. Hij belandt in het Brabantse dorpje Zevenbergschen Hoek, waar de politie een huis heeft gekocht naast dat van Joop M., die ervan wordt verdacht een belangrijke spil te zijn in cocaïnesmokkel via de haven van Vlissingen.

Wanneer M. na enige tijd wordt gearresteerd, zet 'Peter' op verzoek van de politie de operatie toch door. Vervolgens raakt hij nogal close met de vrouw van M., Debbie, met wie hij een beginnende verhouding krijgt. 'Peter' raakt in gewetensnood en gaat over de kwestie in gesprek bij zijn leiding, maar voelt zich onder druk gezet om door te gaan. Uiteindelijk ziet hij geen andere uitweg dan zichzelf van het leven te beroven.

Via onafhankelijk onderzoek is uiteindelijk bevestigd dat infiltrant 'Peter' te weinig begeleiding heeft gehad vanuit zijn werk.

Vormverzuim

Door de verhouding tussen de undercoveragent en de partner van de verdachte verdwijnt Joop M. niet 10 maar 9 jaar achter tralies. Er zou sprake zijn van een "onevenredi­ge inbreuk op het privéleven" van M. en zijn partner. Bovendien heeft 'Peter' de geheime relatie in eerste instantie buiten zijn rapporten gehouden, waardoor er volgens de rechter sprake is van 'ernstig vormverzuim'.

Misdaad
  • BN De Stem, de Telegraaf
  • NL Beeld / BrunoPress