Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Yannick van de Velde (Rundfunk) snoof speed ter voorbereiding op rol in Undercover

Je moet je toch een beetje kunnen inleven, niet waar?

Yannick

Hollywood-sterren als Tom Hardy, Joaquin Phoenix, Peaky Blinders-acteur Cillian Murphy en wijlen Heath Ledger staan erom bekend de randjes op te zoeken voor acteerklussen. Het zijn zogenaamde 'method actors'. Bij method acting gebruikt een acteur persoonlijke ervaringen om zich beter in te kunnen leven in een gespeeld karakter.

Ook de Nederlandse Yannick van de Velde - Rundfunk, Undercover, All Stars & Zonen, Homies - blijkt niet vies te zijn van deze aanpak. Dat vertelt hij in een interview met het AD. De bedenker en acteur van de hilarische tv-serie Rundfunk heeft namelijk het nodige praktijkonderzoek gedaan voor verschillende rollen.

Speed

In het interview met het Algemeen Dagblad vertelt de Rundfunk-man dat hij op 34-jarige leeftijd voor het eerst gaat blowen. Yannick wil namelijk weten hoe het is om stoned te zijn voor een filmrol. Om welke film het gaat, wordt niet helemaal duidelijk, maar de acteur vertelt wel dat het niet de eerste keer is dat hij drugs gebruikt voor zijn werk.

Voor de serie Undercover, over drugsbaron Ferry Bouman, kroop Yanncik in de huid van Lars van Marken, de broer van Ferry's vriendin. Dit karakter was een expert in het maken van xtc, maar raakte zelf ook verslaafd aan drugs. En om zich in te leven snoof Yannick speed.

"Daarna had ik overal spierpijn, vooral in mijn kaken", legt Van de Velde uit. "Door dat spul sta je helemaal strak. Dat had ik anders nooit geweten."

Yannick speelde het karakter in zowel de serie Undercover (2019-2021), als de film Ferry (2021) en Ferry: de serie (2023).

Rundfunk

De in Utrecht geboren acteur loopt al een tijdje mee in de showbizz-wereld. Als zoon van regisseur Jean van de Velde - De kleine blonde dood, All Stars - stond hij op jonge leeftijd al voor de camera. Zo speelde hij in Kruimeltje, All Stars en Johnny ATB, maar zijn echte doorbraak was de vertolking van het personage Remco van Leeuwen in de film In Oranje.

Tegenwoordig kennen mensen Yannick vooral als een van de twee Rundfunk-mannen. Samen met Tom van Kalmthout creëert hij sketches, theatershows, een film en een tv-serie over de belevenissen van een paar middelbare scholieren en leraren. Vooral de scène met acteur Pierre Bokma als leraar Duits - Jullie krijgen allemaal een onvoldoende! - werd bekend bij het grote publiek.

Entertainment
  • Algemeen Dagblad
  • NL Beeld / Heukers Media