Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Ridouan T. klaagt OM aan wegens 'vermeend plan om hem uit te schakelen'

Inez Weski, advocaat van T., doet namens haar cliënt aangifte tegen het OM. Dat schrijft het Het Parool vandaag. Aanleiding is een vermeend plan van de Nederlandse geheime diensten om Ridouan T. van Dubaiaanse bodem te ontvoeren of hem daar te 'neutraliseren'.

Ridouan T.

Tijdens de hervatting van het Marengo-proces heeft T's advocaat Inez Weski laten weten dat ze namens haar cliënt de Nederlandse Staat/het OM aanklaagt, aldus het Parool op woensdagmiddag. De aangifte gaat om "uitlokking van zijn ontvoering dan wel moord in Dubai in opdracht van het Openbaar Ministerie en tal van overheidsdiensten", zo is te lezen in de krant.

Weski zou in de ‘bunker’ - de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp - ook hebben laten weten dat ze Michael Ruperti als getuige wil verhoren. Ruperti was tot voor kort werkzaam als advocaat voor Sil A., de 'supercommando' die zich volgens de verdenkingen onder meer schuldig zou hebben gemaakt aan de handel in drugs en wapens. Deze Sil A. wordt door het OM ook indirect gelinkt aan Ridouan T.

Plan om Ridouan T. te neutraliseren

De commando is vermoedelijk bevriend geweest met de Surinaams-Nederlandse vermeende crimineel Gregory F., die op zijn beurt door justitie weer wordt gelinkt aan Ridouan T.

Maar tijdens de behandeling van Sil A's strafzaak kwam er een heel ander verhaal naar buiten. "Mijn cliënt heeft er last van dat hij voortdurend wordt gekoppeld aan T. Hij kent hem niet persoonlijk en vindt ook niets van deze man", aldus advocaat Michael Ruperti eerder dit jaar.

De commando zou in plaats daarvan in 2019 juist zelf benaderd zijn door collega's van het Special Operations Command, over een plan rondom Ridouan T. Dit om mee te denken over hoe de Nederlandse Staat de destijds gezochte T. in het geheim kon ontvoeren en vanuit Dubai naar Nederland kon halen.

Ook zou er een alternatief plan zijn: Ridouan T. ter plekke laten 'neutraliseren', aldus Ruperti. Kortom, 'targeted killing', een tactiek die vooral door landen als Amerika en Israël wordt gebruikt om mensen over de grens uit te schakelen.

Ruperti heeft inmiddels de verdediging van de 'supercommando' Sil A. naast zich neergelegd. Hij zegt dat hij hem niet meer kan helpen omdat de rechter alle verzoeken tot het verhoren van mensen die werkzaam zijn voor de inlichtingendiensten heeft afgewezen.

OM ontkent

Of Ruperti nu zelf door Inez Weski mag worden verhoord over de vermeende plannen om T. uit te schakelen, is nog niet duidelijk. Hierover beslist de rechtbank later. De officier van justitie heeft woensdag al wel gereageerd op de aangifte tegen het OM: "Het Openbaar Ministerie heeft op geen enkel moment overwogen Ridouan T. te ontvoeren, uitschakelen of zelfs vermoorden", zo valt te lezen op telegraaf.nl.

Misdaad
  • Het Parool, de Telegraaf
  • NL Beeld / Proshots