Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Breaking: zolang moeten Ridouan T. en Marengo-medeverdachten de bak in

Na 6 jaar is er eindelijk een uitspraak in 'het giftigste proces' ooit.

Marengo

Op dinsdag 27 februari iets na tienen deed de rechter uitspraak in het Marengo-proces. Dat gebeurde in De Bunker. Dat is een speciale extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.

Marengo in het kort

Marengo is een monsterzaak, waarvan de complete behandeling maar liefst 6 jaar heeft geduurd. In totaal werden er 142 zittingsdagen gehouden, zijn er 800 pagina's aan requisitoir en letterlijk duizenden pagina's aan pleitnota's.

Niet zo gek als je bedenkt dat er 17 verdachten terechtstaan. De bekendste verdachte is Ridouan T. Volgens het OM stond hij aan het hoofd van een criminele organisatie, die verantwoordelijk is voor 6 moorden, vier pogingen daartoe en nog een aantal voorbereidingen op liquidaties. Een andere 'leidinggevende' is volgens justitie Saïd R., de vermeende 'rechterhand' van T.

Nog een opvallende naam is die van Nabil B., naast verdachte ook de belangrijkste kroongetuige in de zaak. Nabil liep over naar justitie en heeft zeer belastende verklaringen afgelegd. In de periode nadat deze deal openbaar werd gemaakt werden B's broer Redouan, B's advocaat Derk Wiersum en B's adviseur Peter R. de Vries doodgeschoten. Deze moorden maken echter geen onderdeel uit van het Marengo-proces.

In de zaak is er zes keer levenslang - ook tegen Ridouan T. - geëist, en daarnaast nog een aantal forse gevangenisstraffen van 20 jaar of langer. Tegen kroongetuige Nabil B. is 'slechts' 10 jaar geëist, vanwege zijn samenwerking met justitie.

De uitspraak

Op dinsdagochtend maakte de rechtbank bekend dat alle verdachten in de Marengo-zaak worden veroordeeld. Te beginnen met Ridouan T., die levenslang de gevangenis in moet. Ook Saïd R. en Mario R. krijgen levenslang opgelegd. Kroongetuige Nabil B. verdwijnt, zoals verwacht, voor 10 jaar achter de tralies.

Als het aan het OM had gelegen waren ook Mohamed R. en Achraf B. tot levenslang veroordeeld. De rechter geeft de mannen echter respectievelijk 27 jaar en iets meer dan 29 jaar gevangenisstraf. De rest van de verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen de 1 jaar en 9 maanden en 23 jaar en 4 maanden, aldus Telegraaf-journaliste Saskia Belleman.

De rechter had voor zijn uitspraak ook nog aandacht voor de moorden die rondom kroongetuige Nabil B. zijn gepleegd. "In de zittingszaal zal meester Wiersum nooit meer plaatsnemen", zei hij. "En journalist Peter R. de Vries zal nooit meer op de perstribune zitten. Dat alles geeft dit proces een gitzwarte rand."

Misdaad
  • de Telegraaf
  • NL Beeld / Robert Meerding