Taghi werd in de Marengo-zaak eind februari 2024 tot levenslang veroordeeld wegens betrokkenheid bij meerdere moorden, pogingen tot moord en voorbereidingen van liquidaties, maar ging in hoger beroep. Op 8 december 2025 is de eerste inhoudelijke zitting.
Vito Shukrula en Carlo Crince le Roy namen eind 2024 de verdediging van Taghi op zich in de Marengo-zaak. Er is echter een probleem, aldus de twee nieuwe advocaten: het dossier is gigantisch. De heren hebben dus veel tijd nodig om zich in te lezen. Vandaar dat ze het gerechtshof om 16 maanden uitstel vroegen. Daarnaast wilden ze de zaak Taghi van de rest van de Marengo-zaak laten afsplitsen.
Die verzoeken werden op donderdag 9 januari afgewezen. Diezelfde dag maakten Shukrula en Crince le Roy bekend daarom een wrakingsverzoek te hebben ingediend. Volgens de raadsmannen hebben de rechters de "schijn van vooringenomenheid" gewekt. Als het wrakingsverzoek wordt ingewilligd worden er andere rechters op de strafzaak gezet.
'Staatsvijand nummer 1'
Op vrijdag 10 januari werd er een zitting gehouden door de wrakingskamer. Beide advocaten waren daarbij aanwezig, maar Taghi zelf niet. Dat wilde hij volgens zijn advocaten wel, maar omdat het zo kort dag was, kon hij er alleen 'bij zijn' via een videoverbinding met de EBI, de bajes in Vught waar Taghi vastzit.
Tijdens de zitting werd duidelijk dat Ridouan Taghi niet in de cel met de videoverbinding zat. In plaats daarvan richtte hij zich via advocaat Shukrula tot de wrakingskamer. Volgens Telegraaf-journaliste Saskia Belleman noemde Taghi de rechters die het hoger beroep in de Marengo-zaak behandelen "een juridisch vuurpeloton". En het Marengo-proces is volgens hem "zo langzamerhand een klucht geworden".
Taghi: "Ik word gewoon gezien als staatsvijand nummer 1 van Nederland. De Staat wil mij gewoon koste wat het kost uitschakelen."
'Andere factoren'
Eerder al beaamde het gerechtshof dat de Marengo-zaak behandelt dat het dossier omvangrijk is en dat de verdediging van Taghi inderdaad voldoende tijd moet krijgen om de boel voor te bereiden. Alleen spelen volgens de rechters ook andere factoren een rol, zoals "de aard van de procedure, de mate van complexiteit van de zaak en de fase waarin de procedure zich bevindt". Vandaar dat ze geen gehoor hebben gegeven aan het verzoek tot uitstel van Taghi's advocaten.
Ook het afsplitsen van Taghi's zaak, zoals zijn advocaten graag zouden willen, vindt het Hof een slecht idee. Met name omdat de zaken rondom alle verdachten zo nauw samenhangen.
Op 24 januari doet de wrakingskamer uitspraak. Dan wordt duidelijk of de huidige rechters mogen aanblijven of dat een drietal nieuwe rechters de Marengo-zaak voor zijn rekening gaat nemen.
- X-account Saskia Belleman, de Telegraaf
- Nieuwsuur